У Запоріжжі зібрали 30 тисяч книг для благодійного аукціону 18 Квітня 2013 12:09

«Я для тебе»: зберу книги, подарую рядки, розкладу журнали, куплю комп’ютери. Все це в рамках соціально-благодійної акції з літературним уклоном. Суть її в тому, щоб усі небайдужі і бажаючі допомогти приносили книги в будь-якому стані і на будь-яку тему. Кінцевий результат: аукціон, на якому будуть продаватися зібрані книги. Але молоді люди – організатори акції, лідер молодіжного громадського руху «Актив» Михайло Федоров і громадський діяч Дмитро Шуманов, поставили багато інших цілей, які потрібно досягти. Це і розвиток туристичного бізнесу – школи спеціально розробляють туристичний буклет.

Михайло Федоров розповів про позитивні моменти, які супроводжують акцію:

– Багато шкіл після початку цієї акції сталі брати участь у житті міста, молодь почула про існуючі рухи. Тут багато таких індикаторів, багато користі від таких акцій, потрібно більше влаштовувати такого, що охопить різні цільові аудиторії. Ми почали спілкуватися з представниками бізнесу, засобами масової інформації, школярами, студентами, пенсіонерами, водіями, до акції залучені всі, хоча до цього Запоріжжя вважали одним з пасивних міст.

На даний момент Вдалося зібрати понад 30 тисяч книг. Можна сказати, що хлопці створили нову бібліотеку. Як водиться, книги тут найрізноманітніших напрямків: від спеціалізованої літератури, до класики і масової белетристики; крім того, в арсеналі є величезна кількість журналів. Забавний факт, акція вдихнула нове життя у стародавні книжкові секрети: у книгах були знайдені листівки, фотографії, листи, уривки з газет, радянські гроші та аплікації. А в одній зі шкіл учень вирішив, що книга Достоєвського, датована 1888 роком, достатньо стара, щоб можна було її віддати. Але вчителі вчасно спохватилися, і книга залишилася в хазяїв.

– Є люди, які приносили книги для того щоб актуалізувати проблему соціальної пасивності; є люди, які хотіли актуалізувати появу вільного місця в себе на полках. Без цього ніяк, і їм теж потрібно сказати «спасибі», тому що коли викидають книги в мусорки, це вандалізм. Потрібні такі акції, де люди можуть приносити непотрібну літературу, а ми знайдемо, як її використати. На кожний товар є свій покупець, – поділився Михайло Федоров.

Основним партнером проекту стала корпорація «Кераміст», що допомогла активістам з поліграфією та рекламою, надала приміщення для зберігання і сортування зібраних книг. Генеральний директор корпорації Дмитро Зусманович особисто контролює хід подій і максимально сприяє проекту. Наступний, останній етап акції проходитиме 27 квітня на алеї перед цирком (ост. «Україна»). Підсумком акції стане покупка комп’ютерів однієї зі шкіл міста. Книги, які не будуть продаватися на аукціоні, будуть передані в дитячі будинки, бібліотеки та університети.

У майбутньому організатори сподіваються зробити цю акцію щорічної.

Джерело: МИГ