На Волині діятиме Банк добрих справ 23 Травня 2013 11:17

Луцьк став вісімнадцятим містом, у якому відбулася презентація нової для України соціальної програми – Банку добрих справ. Ініціатива, що належить АБ «Укргазбанк», була підтримана Фундацією імені князів-добродійників Острозьких та Асоціацією платників податків України.

За результатами всеукраїнського конкурсу на найкращу концепцію збору пожертв для малозабезпечених українців «Врятуймо добру людину!» було відібрано 25 благодійних фондів (по одному в кожній області та АР Крим).

У Волинській області перемогу отримала громадська організація «Фундація розвитку громад».

Як зазначила заступник Голови Правління АБ «Укргазбанк» Ніна Шпаковська, основна мета Програми полягає в тому, аби «допомогти дійсно малозабезпеченим людям», а також «щоб зробити благодійність цивілізованою». За її словами, згідно українського законодавства, якщо сума не переважає 10 неоподаткованих мінімумів (1610 грн – сума, яка не підлягає оподаткуванню), із неї потрібно сплатити 15% податку, якщо ж більше 10 неоподаткованих мінімумів – від 17%. Більшість українців, які відкривають банківські рахунки для збору коштів на невідкладну медичну допомогу, про це не знає, а через певний час отримує листи з податкової про сплату податку і пені. Часто ця сума перевищує розмір зібраних коштів.

Аби уникнути таких ситуацій і було розроблено нову соціальну програму. В її рамках створено сайт, на якому й буде систематично розміщуватися інформація про людей, які потребують допомоги, звіт про суму зібраних коштів і кількість людей, яким уже вдалося допомогти, тощо. Для того, щоб переказати кошти на допомогу тій чи іншій людині, можна звернутися у відділення банку (при цьому банк не братиме відсотки за обслуговування) або скористатися електронними системами.

Ініціатори і партнери програми кажуть, що з моменту старту Банку добрих справ до них надійшло досить багато звернень, однак частина з них – це бажання отримати легкі гроші. Аби унеможливити шахрайство, усі 25 фондів і представники банку координуватимуть дії між собою й обмінюватимуться інформацією. Більше того, аби потрапити у Банк добрих справ, потрібно надати всі необхідні документи, які підтверджують особу і діагноз хвороби.

«Ми не знаємо, скільком людям зможемо допомогти, – зазначила Ніна Шпаковська. – Чим більше, тим краще. І це ми можемо зробити спільно. Ми ініціювали цю програму як всеукраїнську, однак, завдяки інтернету, про неї дізналися за кордоном і пишуть вдячні листи».

Керівництво АБ «Укргазбанк» звернулося до керівників інших банків підтримати цю ініціативу, адже людей, які потребують невідкладної допомоги і не мають змоги її оплатити, дуже багато.

Джерело: Громадський простір