Асоціація благодійників України презентує Зелену книгу благодійності 30 Червня 2013 18:02

Асоціація благодійників України презентує Зелену книгу благодійності

В останні роки благодійність в Україні вийшла на новий якісний рівень. Залишивши позаду десятиріччя становлення і розвитку, вітчизняна індустрія добрих справ сьогодні майже позбавилася хаотичності і невпорядкованості і набула рис чіткої спланованої роботи.

Сьогодні благодійність в Україні – це невід’ємна частина життя суспільства і діяльності бізнесу, дієвий механізм допомоги громаді. Але при тому, що благодійний сектор має достатньо здобутків і напрацювань, він і досі залишається малодослідженим. Більше того – поняття, механізми і нормативна база благодійної діяльності неоднозначно сприймаються і невірно трактуються переважною більшістю громадян, а подекуди й самими благодійниками. При цьому обсяг досягнень і напрацювань вітчизняної благодійності дозволяє підходити до неї з науково-дослідницьких позицій, започаткувати своєрідну науку «благологію».

Значний крок у цьому напрямі робить Асоціація благодійників України. Спільно з Інформаційно-аналітичним центром «Громадський простір» Асоціація проводить узагальнення, систематизацію та аналіз основних тенденцій розвитку благодійності в Україні. Минулого року результати цієї роботи були покладені в основу «Річного звіту про стан розвитку благодійності в Україні – 2011», який викликав широкий резонанс у благодійному середовищі. У нинішньому році організатори продовжили досліджувати основні тенденції і проблемні зони української благодійності.

20 червня 2013 року Асоціація благодійників представила труд, який не має аналогів в Україні, – «Зелену книгу української благодійності». У презентації взяли участь президент Асоціації Олександр Максимчук, заступник голови Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Лариса Мудрак, президент Благодійного фонду анімалотерапії Маргарита Січкар, лідер гурту «Мандри», член Наглядової ради АБУ Сергій Фоменко.

Новий продукт Асоціації, з одного боку, поєднує дворічний досвід створення Річного звіту про стан розвитку благодійності, з іншого – запроваджує новий формат публічного аналізу і моніторингу благодійного середовища, Зелену книгу. У практиці Євросоюзу Зелена книга – це документ, який містить аналіз стану у визначеній суспільній сфері і має на меті ініціювати з обумовленої тематики громадське обговорення. Як правило, факти, викладені в Зеленій книзі, постають в основі офіційної Білої книги, де результати суспільної дискусії вже узагальнені у формі практичних рекомендацій та пропозицій.

«Зелена книга української благодійності» – це документ, що містить значний масив інформації щодо аналізу, моніторингу сьогоднішнього стану (у даному випадку – 2012 рік) у сфері української благодійності і який має на меті розпочати процес суспільних консультацій щодо шляхів розвитку благодійності в Україні. Організатори сподіваються, що їх робота буде використана при створенні «Білої книги української благодійності».

В основу Зеленої книги покладені результати дослідження «Стан розвитку благодійності в Україні – 2012», яке у квітні-травні 2013 року проводили Асоціації благодійників і ІАЦ «Громадський простір». Організатори залучили 57 експертів у сферах благодійності, волонтерства, корпоративної соціальної відповідальності, відомих громадських діячів, журналістів, підприємців, науковців. Склад експертів є фахово і територіально репрезентативним, коректно представляє існуючі у середовищі суб’єкти благодійності. Результати цього опитування були представлені 30 травня 2013 року.

«Проводячи експертне опитування, ми ставимо перед собою мету дослідити стан української благодійності з двох позицій: простежити її розвиток у динаміці і отримати уявлення про ситуацію зсередини, від експертів, – говорить Президент Асоціації благодійників України Олександр Максимчук. – Збираючи, аналізуючи й порівнюючи результати, ми бачимо широку картину стану благодійності в Україні, а отже – можемо виявити основні тенденції, а також зробити певні висновки і прогнози. Переконаний, ця робота слугуватиме на користь українському суспільству і стане великою допомогою при створенні «Білої книги української благодійності».

Аналізуючи отримані результати, організатори дійшли висновку, що з метою подальшої промоції благодійності лідери національного експертного опитування у різних номінаціях повинні бути відзначені і публічно представлені суспільству. Тому Асоціація благодійників запроваджує вручення свідоцтв переможцям національного експертного опитування.

Отже, за результатами опитування «Стан розвитку благодійності в Україні – 2012», свідоцтва переможців отримали:

  • Телеканал СТБ – за 1 місце у номінації «Медіа, які найбільш повно і об’єктивно висвітлюють розвиток благодійності в Україні»;
  • Український форум благодійників – за 1 місце у номінації: «Найбільш популярний інтернет-ресурс у сфері благодійності»;
  • Благодійна акція «День
    Щастя в МакДональдз» – за 1 місце у номінації «Найбільш цікавий та корисний благодійний проект для українського суспільства»;
  • Благодійний фонд Ріната Ахметова «Розвиток України» – за 1 місце  у номінації «Благодійна організація, яка здійснює свою діяльність максимально відкрито і прозоро для українського суспільства»;
  • Віктор Пінчук – за 1 місце у номінації «Публічні люди, які зробили найбільший особистий внесок у розвиток благодійності в Україні»;
  • журналіст Федір Сидорук (газета «Дзеркало тижня») – за 1 місце у номінації «Краща публікація року на тему благодійності».

Під час презентації представники Асоціації благодійників України розповіли про інші проекти, які Асоціація реалізовуватиме у 2013-2014 роках. Серед них – Національний конгрес «Благодійна Україна» і Національний конкурс «Благодійна Україна».


Галерея (8 фото)

* Для перегляду клікніть на фото