Щедрість – запорука щастя 9 Вересня 2013 13:36

Купа грошей не обов’язково зробить вас щасливим, але щедрість, навіть у невеликих масштабах і навіть якщо ви небагаті, змусить вас відчути себе багатшим і щасливішим. Це звучить парадоксально, але це справді так, запевняє Майкл Нортон з Гарвардської школи бізнесу, який прийшов до таких висновків завдяки серії досліджень.

Виявляється, коли люди віддають гроші, у них збільшується відчуття «суб’єк­тивного багатства» або того, наскільки заможними вони себе відчувають. «Якщо у мене є стільки грошей, що я можу ними поділитися, то мої справи не такі вже й кепські», — з’являється думка у голові дарувальника. Активною благодійністю люди помножують власне щастя.

Для одного з досліджень Майкл Нортон використав дані опитування Gallup World Poll. Учасникам було запропоновано повідомити про те, як вони витратили несподівано отриману суму грошей у минулому році. Їх запитали, який відсоток вони віддали на благодійність і як вони оцінювали своє фінансове становище.

Загалом із понад 2000 опитаних 559 пощастило отримати такий несподіваний дохід. Виключивши трьох осіб, які різко виділялися серед інших тим, що їх несподіваний дохід перевищував мільйон доларів, підрахували середній розмір непередбачених доходів — 1500 доларів. Із числа цих людей 99 сказали, що пожертвували близько 3% грошей на благодійність. Всім їм було притаманне відчуття суб’єктивного багатства.

Цікаво, що за підрахунком Майкла Нортона, людина, яка віддає 500 доларів, має таке ж відчуття суб’єктивного багатства, як і у випадку додатково зароблених 10000 доларів.

Джерело: Чорноморські новини