Задля відновлення однієї з найстаріших скульптур у Львові пройде благодійний концерт 11 Вересня 2013 15:11

Задля відновлення однієї з найстаріших скульптур у Львові пройде благодійний концерт

Аби зібрати кошти на відновлення однієї з найстаріших скульптур у Львові – дерев’яного розп’яття Ісуса Христа, що в храмі святих апостолів Петра і Павла, 30 вересня у місті відбудеться благодійний концерт.

У концерті візьмуть участь Академічний молодіжний симфонічний оркестр «INSO-Львів», Марія Ткачик – скрипка, Євген Крук – скрипка, Роман Юсипей – баян (Німеччина), прозвучить музика Антоніо Вівальді та Астора П’яцолли «Пори року». Захід відбудеться 30 вересня о 19.30, повідомляє прес-служба ЛМР.

Автор твору Ян Пфістер (1573–1648) – відомий на Заході скульптор німецької школи. Його творчість відноситься до пізнього ренесансу з елементами маньєризму та раннього бароко.

Наразі розп’яття Ісуса Христа відкрите для огляду. Цей видатний витвір одного з найталановитіших скульпторів кінця ХVІ – початку ХVІІ ст. Йоганна Яна Пфістера – став нарешті доступним для огляду в недавно відкритому для богослужінь колишньому костелі ордену Єзуїтів, теперішньому греко-католицькому храмі святих апостолів Петра і Павла у Львові. Розп’яття розміщено у боковому вівтарі, і серед оздоблень інтер’єру привертає чи не найбільшу увагу.

«Цей твір Пфістера є визначною мистецькою пам’яткою епохи Відродження у Львові. До хреста прибитий незамучений владика небесний, а досконало збудована молода, гарна і розумна людина. Скульптура прагне передати не приниження людини в муках, а її благородство, збереження гідності. Тіло справді висить на прибитих цвяхами руках, ноги легко зігнуті в колінах, бо вперлися у третій цвях, яким прибито ступні. Яскраво виділено кожен м’яз, прорисовано кожен суглоб, підкреслено набряклі жили на ногах», – розповідає дослідник львівської скульптури Володимир Любченко.

«Розп’яття у храмі збереглося завдяки директорові Львівської галереї мистецтв Борисові Возницькому. Коли скульптуру після Другої світової війни хотіли забрати у Ленінград, йому вдалося переконати «керівників», що вона не має мистецької вартості. Згодом Борис Возницький стверджував, що воно є найціннішою архітектурною пам’яткою серед створених в Галичині на початку ХVІІ ст.», – розповів настоятель храму отець Степан Сус.

Джерело: ЗІК