Благодійники рятують шедеври Херсонського музею 24 Жовтня 2013 10:25

Благодійники рятують шедеври Херсонського музею

У Херсонському обласному художньому музеї ім. О.О. Шовкуненка представлене унікальне зібрання світового мистецтва живопису. Його колекція нараховує понад 13 тисяч експонатів, серед яких – графіка, скульптура, декоративно-ужиткове мистецтво, починаючи від зразків російського іконопису XVII століття і до робіт сучасних художників.

Колекція музею налічує тисячі експонатів, які потребують негайної реставрації і відновленні. Реставрація картин стає необхідною, коли мальовниче полотно із часом отримує ушкодження. Це можуть бути ушкодження полотна (розриви, провисання), відшаровування барвного шару, відколи мазків, втрата або забруднення лакової плівки. Часто і художня рама представляє не меншу цінність, аніж одягнена в неї картина, що виправдує витрати на ремонт і реставрацію рам.

У 2011 році адміністрація художнього музею звернулася по допомогу в реставрації картин до Благодійного фонду Устина Мальцева. Тоді ж фонд організував соціально-благодійну програму «Врятуємо культурну спадщину» з порятунку експонатів музею. Щорічно для проведення реставраційних робіт до музею приїжджають провідні спеціалісти і реставратори України – Дарина Цитович та Анатолій Павлович Безкревний з Київського відділу Національного науково-дослідного реставраційного центру України. Реставратори з Києва відновили ряднизку експонатів і відібрали ще 13 картин, які мали потребу у швидкій і невідкладній допомозі. Адже якщо не «допомогти» їм зараз, завтра це призведе до повної втрати шедеврів мистецтва.

«Ми повинні розуміти, що підтримувати культуру необхідно, оскільки це початок розвитку всього суспільства. На жаль, зараз губиться природна спрямованість взаємного обміну, і якщо ми не будемо доповнювати культуру, зберігати її, цінувати, ми просто втратимо наше минуле, позбавимо наше нове покоління культури, історії і самого головне – майбутнього. Тому ми закликаємо зберігати минуле, творити сьогодення і майбутнє», – сказав Устин Мальцев, голова Благодійного фонду.

«Частину матеріальної і духовної культури, створена минулими поколіннями, яка витримала випробування часом і передається поколіннями як щось коштовне й шановане, ми повинні передати нашим нащадкам. Завдяки роботі професійних реставраторів ми можемо побачити те, що було створено руками геніальних художників минулих століть. Тільки знання, навички і неухильне дотримання всіх процедур здатні забезпечити якісний результат реставрації», – підкреслила Аліна Доценко директор художнього музею.

Благодійний фонд Устина Мальцева і художній музей ім. О.О.Шовкуненка і надалі будуть співпрацювати заради культурного розвитку Херсонщини.

За матеріалами Фонду Устина Мальцева