ІІ Національний конкурс «Благодійна Україна»: збір заявок триває 2 Грудня 2013 16:53

ІІ Національний конкурс «Благодійна Україна»: збір заявок триває

Оргкомітет Національного конкурсу «Благодійна Україна – 2013» нагадує, що збір заявок триває, і повідомляє, що цього року пройдуть щонайменше сім регіональних етапів конкурсу.

Прес-конференція, присвячена перебігу конкурсу «Благодійна Україна – 2013», відбулася 2 грудня 2013 року в ІА «Укрінформ». У ній взяли участь представники керівних органів конкурсу – голова Оргкомітету, Президент Асоціації благодійників України Олександр Максимчук, голова Конкурсної комісії, президент благодійного фонду анімалотерапії Маргарита Січкар, член Медіа-ради, телеведучий і медіа-експерт Андрій Куликов, член Оргкомітету, голова Правління Фонду «Україна 3000» Марина Антонова.

На початку прес-конференції Президент Асоціації благодійників Олександр Максимчук зачитав звернення Правління та Наглядової ради Асоціації до благодійної спільноти щодо ситуації в Україні.

Також Президент Асоціації вручив подяку Інформаційному агентству «Укрінформ» за багаторічну співпрацю і підтримку благодійних ініціатив. Від імені агенції подяку отримала керівник прес-центру Галина Сторожук.

ІІ Національний конкурс «Благодійна Україна» стартував 16 квітня 2013 року. Цього року введена нова конкурсна номінація – «Благодійник: фізична особа-«зірка» бізнесу, спорту, мистецтва». Окрім цього, уточнені умови участі у спеціальній номінації «Ефективне використання благодійної допомоги»: відтепер переможець визначатиметься Конкурсною комісією згідно спеціального Положення.

Збір заявок триває до 10 лютого 2014 року. У лютому-березні Конкурсна комісія оцінює заявки, а після цього будуть оголошені лауреати – по три претенденти на перемогу у кожній номінації, окрім «Народний благодійник». Церемонію нагородження планується провести у другій половині березня 2014 року у НКММК «Мистецький Арсенал». Переможці отримають благодійний «Оскар» – унікальну бурштинову статуетку «Янгола добра». Вона виготовлена на замовлення Асоціації благодійників майстрами асоціації «Український бурштиновий світ».

Цього року конкурс зробив вагомий крок у регіони. Якщо у минулому році вдалося організувати три регіональні етапи – на Львівщині, Херсонщині та Одещині, то у 2013-му кількість регіональних конкурсів зросла більш ніж удвічі. У семи областях України Оргкомітет знайшов партнерів, які готові допомагати у проведенні регіональних етапів – це Одеська, Львівська, Харківська, Вінницька, Херсонська, Волинська та Хмельницька області. Конкурс «Благодійна Херсонщина» вже стартував, інші знаходяться на завершальній стадії підготовки.

Станом на 2 грудня на адресу оргкомітету надійшло вісім заявок. На думку Олександра Максимчука, це зовсім немало, адже на зміну разовим акціям приходять тривалі програми і проекти, що базуються у тому числі на календарному плануванні. «Ми очікуємо, що основна частина заявок почне надходити після Різдвяних свят, за підсумками року, що минув, – сказав він. – Але ми закликаємо не тягнути до останнього і подавати заявки вже зараз».

Конкурсна комісія оцінює заявки в 11 номінаціях. Для забезпечення об’єктивної роботи членів конкурсної комісії та незалежних експертів її склад не розголошується аж до церемонії нагородження.

Учасники прес-конференції закликали благодійників бути активнішими і подавати заявки. Звертаємо увагу, що набувачі допомоги можуть номінувати своїх благодійників – організації чи фізичних осіб, які провадять благодійну діяльність, – процедурою конкурсу це також передбачено.

Олександр Максимчук: «Я вважаю, що конкурс «Благодійна Україна» є своєрідним індикатором того, наскільки самодостатньою та організованою є українська громада. Адже справа допомоги ближньому, взаємодопомога і оперативне вирішення нагальних проблем є ознаками розвиненого громадянського суспільства. Сьогодні Україні дуже потрібна ефективна, дієва благодійність. Як сказав Блаженніший Любомир Гузар, мало бути доброю людиною – потрібно робити добро. Тільки добро здатне перемогти зло. Тільки добро зможе врятувати Україну».

Маргарита Січкар: «Мені б дуже хотілось, щоб цього року ми отримали удвічі більше заявок. А благодійникам хочу сказати: глупо соромитися і не розповідати про свої добрі справи. Адже, якщо ми не враховуємо аналогічний досвід колег, ми усі робимо однакові помилки. Нам потрібно взаємодіяти, обмінюватися контентом і набиратися досвіду».

Андрій Куликов: «На жаль, ЗМІ приділять недостатньо уваги темі благодійності, не доносять інформацію про те, якою важливою і часто вчасною є благодійна діяльність. Визначаючи переможців у номінації «Благодійність у медіа», ми дивимося, наскільки цікаво подана тема і наскільки системно вона висвітлюється. Але більше шансів перемогти – у тих ЗМІ, хто не тільки пише про благодійність а й самі є благодійниками».

Марина Антонова: «Організовуючи конкурс «Благодійна Україна»,
ми вивчали досвід проведення подібних заходів по всьому світу. Наприклад, у Великій Британії є конкурс Charity Times Awards. Цей конкурс проводиться вже 14 років, цього року у ньому ввели 28-му номінацію. Нам потрібно орієнтуватися на такі великі і популярні акції. Сьогодні ж можна очікувати на сплеск благодійної діяльності, адже у доленосні часи українці проявляють свої найкращі риси».

Як стати учасником Національного конкурсу «Благодійна Україна-2013»?

Для того, щоб стати учасником конкурсу, необхідно подати конкурсну заявку відповідної форми. Її можна отримати кількома шляхами: скачати на веб-сайті Асоціації благодійників України www.vboabu.org.ua та офіційному сайті конкурсу www.blagoukraine.org, або за запитом на адресу [email protected]. Конкурсну заявку можна також заповнити в режимі онлайн на офіційному сайті конкурсу www.blagoukraine.org. Заповнену заявку слід надіслати електронною поштою на адресу: [email protected]. До заявки можна додати заскановані фотографії, публікації, відгуки, рекомендації тощо, які характеризують діяльність благодійника або хід реалізації проекту.

Відео – за посиланням


Галерея (8 фото)

* Для перегляду клікніть на фото