Нагороджені переможці регіонального конкурсу «Благодійна Херсонщина» 17 Березня 2014 17:09

Нагороджені переможці регіонального конкурсу «Благодійна Херсонщина»

Робити добро, допомагати ближньому, творити маленькі та великі дива для тих, хто поруч, та дарувати надію на краще тим, хто вже не сподівається на допомогу. Для благодійності не потрібно спеціальної освіти, вікового цензу, професійної майстерності – для того, щоб зробити добро, потрібно лише одне – бажання допомогти.

Сьогодні, коли наше суспільство переживає нелегкі часи, а тема любові, взаємоповаги, підтримки та піклування про ближнього є особливо актуальною, нагородження переможців конкурсу «Благодійна Херсонщина» в рамках ІІ Національного конкурсу «Благодійна Україна» ще раз підтвердило, що все це є в Україні, і у великій кількості.

Вручення дипломів переможців конкурсу «Благодійна Херсонщина» та Янголів – символів всепереможного Добра, відбулося 14 березня, а 16 березня церемонія була показана усьому краю в ефірі ХОДТРК «Скіфія».

Херсонський регіональний етап стартував на початку листопада 2013 року. Оргкомітет регіонального конкурсу очолила голова фонду громади Херсона «Захист» Лариса Польська, журі – Олександр Книга, директор Херсонського музично-драматичного театру ім. М.Куліша, заслужений діяч мистецтв України; наглядову раду – Юрій Зубко, директор філії «Сітікоммерцбанк».

На конкурс було представлено 15 заявок, серед яких журі визначило 7 переможців:

  • «Благодійник: компанія – середній бізнес» – ВАТ «Іксора».
  • «Благодійник – фізична особа-підприємець» – Маркелія Еліко Русланівна.
  • «Благодійник – фізична особа» – Фокіна Ірина Олексіївна.
  • «Благодійник – регіональний благодійний фонд» – Цюрупинська міська благодійна організація «Фонд громади імені Софії Фальц-Фейн» (голова правління Алла Родіонова).
  • «Благодійник – дитяча спільнота» – загін волонтерів спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №52 Херсонської міської ради «Нащадки Перемоги» (командир Анастасія Гайдученко).
  • «Благодійник – молодіжна спільнота» – студентський волонтерський центр «Власний вибір» при Херсонському державному університеті (координатор Марина Осадча).
  • «Благодійність у медіа» – соціальний проект «Подаруй світло» Херсонської обласної державної телерадіокомпанії «Скіфія».

Колектив Автотранспортного підприємства «Іксора» на чолі з директором Миколою Джиганським підтримав масштабний соціальний творчий проект Дніпровської районної у місті ради – шкільний фестиваль «DNIPRODANCE-2013 «У нас на районі…». За ресурсної підтримки компанії «Іксора» було вирішене питання транспортного забезпечення фестивалю, що дало змогу хлопцям і дівчаткам з віддалених селищ Зеленівка, Наддніпрянське, Антонівка, Сонячне, Молодіжне взяти участь у танцювальному флеш-мобі, присвяченому Дню міста. Крім того, підприємство «Іксора» є постійним транспортним партнером театрального фестивалю «Мельпомена Таврії», а ще за ініціативи Миколи Джиганського та трудового колективу компанії було відреставровано автомобіль «ЗІС-5» та напередодні Дня Перемоги встановлено пам’ятник автомобілістам-дорожникам на Миколаївському шосе.

Еліко Маркелія, яка перемогла у номінації «Благодійник – фізична особа-підприємець», постійно підтримує дітей, позбавлених родинної турботи, дітей з особливими потребами та самотніх літніх людей. Вона влаштувала понад 15 благодійних акцій, спрямованим на допомогу цим категоріям населення, і зуміла залучити до участі в них близько 4 тисяч херсонців. Допомогу отримали близько 400 людей.

Робота учасників одного благодійного осередку настільки вразила членів журі, що вони отримали одразу два призи на конкурсі. За особливо чуйне ставлення, патріотичну роботу та допомогу ветеранам війни у номінації «Дитяча спільнота» нагороджено волонтерський загін «Нащадки перемоги» школи №52, а у номінації «Фізична особа» – їх педагога і наставника юних волонтерів, заступника директора школи з виховної роботи Ірину Фокіну. Молоді благодійники вже не один рік активно співпрацюють з Дніпровською районною радою ветеранів: організовують благодійні концерти та обіди для ветеранів, допомагають по господарству та просто підтримують літніх людей.

Незвичайні веселі лікарі приходять в гості до вихованців Цюрупинського дитячого будинку та Херсонської обласної дитячої фтізіо-пульмонологічної лікарні. Вони займаються з дітьми арт-терапією, влаштовують для них розіграші, ігри та інші розваги, дарують їм веселі сувеніри. Все це – надзвичайний благодійно-мистецький проект «Доктор клоун», який реалізує Цюрупінський Фонд громади імені Софії Фальц-Фейн. Заслужена перемога у номінації «Регіональний благодійний фонд».

У Національному конкурсі «Благодійна Україна» існує одна номінація для відзначення благодійної роботи
дітей та юнаків – «Благодійник – дитяча або молодіжна організація (спільнота)». Але в Херсоні, аби відзначити благодійну роботу молодого покоління, вирішили розбити її на дві. Про переможця у номінації «Дитяча спільнота» ми вже розповіли. А кращою молодіжною спільнотою став волонтерський центр «Власний вибір» при Херсонському державному університеті. Двічі протягом навчального року студенти влаштовують в університеті благодійний «Волонтерський ярмарок», у якому загалом взяли участь понад 300 волонтерів. Вони пропонують «свій» товар – печиво власного виробництва, вироби hand made, плетіння косичок, безпрограшної лотереї тощо. Отримані кошти йдуть на придбання необхідних речей для дітей-сиріт Новокиївської школи-інтернату Каланчацького району. На першому ярмарку зібрали 1 747 гривень, на які придбали дві гойдалки; на другому зібрали вже майже 4500 гривень та встановили на подвір’ї інтернату дитячу гірку; за результатами третього закупили і подарували своїм підопічним дві волейбольні сітки та 10 м’ячів – 5 футбольних і 5 баскетбольних. Також студенти зібрали до 100 мішків гуманітарної допомоги – одяг і взуття для різного віку, м’які іграшки, навчальну та художню літературу, канцелярське приладдя.

Переможець у номінації «Благодійність в медіа» – ХОДТРК «Скіфія» – представила добре відомий в Херсоні соціальний телепроект «Подаруй світло» (автор і ведуча – Анастасія Соболєва), який реалізовується вже два роки за підтримки Служби у справах дітей Херсонської обласної державної адміністрації. Мета проекту – допомогти дітям-сиротам знайти родину, а також зібрати кошти на лікування важкохворим дітям. Щодня в ефірі каналу транслюється 5-хвилинний сюжет, що розповідає історію дитини, яка мріє про родину, або історія важкохворої дитини, щомісяця підводяться проміжні підсумки у вигляді ток-шоу «Подаруй світло». За цей час влаштовано до родин 150 дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування, внаслідок зменшення кількості сиріт в області реорганізовано 2 інтернати. Також програма проводить збір речей для сиріт та дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах, тим самим на сьогодні матеріально допомогли більше 100 родинам. А батькам 5 тяжкохворих дітей допомогли збирати кошти на лікування.

Оргкомітет Національного конкурсу «Благодійна Україна» від усього серця вітає херсонських доброчинців! Дякуємо за ваші добрі справи, щирі серця і невичерпну енергію!

Висловлюємо щиру подяку Оргкомітету регіонального конкурсу «Благодійна Херсонщина». Ми надзвичайно раді, що у нас з’явилися такі друзі й однодумці. Сподіваємося, наша співпраця принесе велику користь і сприятиме активному розвитку благодійності в Україні.

При підготовці матеріалу використана інформація Дніпровської районної у м. Херсоні ради та фонду громади Херсона «Захист»