Доброчинність очима експертів: у Києві представили «Зелену книгу української благодійності – 2013» 19 Червня 2014 18:13

Доброчинність очима експертів: у Києві представили «Зелену книгу української благодійності – 2013»

Повний текст «Зеленої книги української благодійності – 2013»

Законодавчі та нормативні акти практично не впливають на процес провадження благодійної діяльності, найефективніший на сьогодні інструмент пошуку і збору коштів – соціальні мережі, благодійні традиції Майдану треба зберегти і розвивати, а загалом рівень розвитку благодійності в Україні за останній рік зріс. Ці та інші дані щодо основних тенденцій у вітчизняної доброчинності за минулий рік містяться у «Зеленій книзі української благодійності» – аналітичному збірнику, упорядкованому Асоціацією благодійників України за підтримки Інформаційно-аналітичного центру «Громадський простір».

Презентація дослідження пройшла 19 червня 2014 року у приміщенні інформаційної агенції «RegioNews». У ній взяли участь представники упорядників – Президент Асоціації благодійників України Олександр Максимчук, віце-президент Асоціації Олександр Олійник та виконавчий директор ІАЦ «Громадський простір» Алла Прунь; заступник голови Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Лариса Мудрак, співачка, журналіст і громадська діячка, член Наглядової ради Асоціації благодійників Анжеліка Рудницька, президент благодійного фонду анімалотерапії «Камелія» Маргарита Січкар, експерти, які брали участь в опитуванні, а також благодійники, відзначені у рейтинговій частині «Зеленої книги».

«Зелена книга» (Green Paper) – це документ, що містить аналіз (моніторинг) сьогоднішнього стану у визначеній суспільній сфері. Вона має на меті ініціювати громадське обговорення та розпочати процес консультацій з обумовленої тематики. Як правило, результатом таких консультацій згодом може бути публікація офіційної «Білої книги», де результати суспільної дискусії узагальнені у формі практичних рекомендацій та пропозицій.

Дослідження виходить у світ другий рік поспіль. Презентація підготовленого Асоціацією благодійників першого випуску «Зеленої книги» відбулася 20 червня 2013 року. А Річний звіт «Розвиток української благодійності», на основі якого постала «Зелена книга», вперше був представлений 21 березня 2012 року.

«Зелена книга української благодійності – 2013» складається з двох частин – результатів щорічного національного експертного опитування «Благодійність в Україні» та моніторингу публічної промоції благодійності у нашій країні.

Експертне опитування «Благодійність в Україні» умовно можна розділити на констатуючу та рейтингову частини. У першій експерти, відповідаючи на запропоновані упорядниками питання, окреслюють сучасний стан розвитку благодійності в Україні; у другій – називають організації, людей та ЗМІ, які, на їх думку, зробили найбільше для розвитку і промоції доброчинності, а також визначають найбільш ефективні події благодійного життя.

Опитування «Благодійність в Україні – 2013» проводилося у травні-червні 2014 року. У ньому взяли участь 46 експертів, які представляють всеукраїнські та регіональні благодійні організації, медіа й наукові установи з усіх куточків України. Опитування є фаховим і територіально репрезентативним, коректно представляє існуючу у середовищі множину суб’єктів благодійності.

Другу, моніторингову частину в «Зеленій книзі – 2013», порівняно з її попередницею, вдалося значно розширити. Цьому сприяло підвищення благодійної активності українського суспільства – збільшення кількості благодійних подій та увага аналітиків до цієї теми. Тут представлені, зокрема, результати всесвітніх та українських рейтингів, соціологічних опитувань, аналітичних досліджень, конкурсів, найбільших благодійних подій та акцій.

Аналітичну доповідь щодо вмісту першої частини «Зеленої книги – 2013» зробив віце-президент Асоціації благодійників Олександр Олійник. Він озвучив результати експертного опитування «Благодійність в Україні» і прокоментував відповіді експертів по кожному з пунктів. «Наше опитування цінне тим, що показує тенденції розвитку благодійного середовища з точки зору самого середовища», – підкреслив він.

«Зелена книга» має також серйозну практичну цінність – сказала виконавчий директор ІАЦ «Громадський простір» Алла Прунь. – Адже результати, які викладені в ній, є запорукою прогресу розвитку благодійності». Вона зазначила, що благодійники, можливо, ще не до кінця усвідомлюють, який потужний імпульс дав Майдан, ставши свого роду мірилом благодійності. «Я з нетерпінням чекаю «Зелену книгу – 2014», – продовжила вона, – і маю сподівання, що наша Революція гідності перейде в Революцію ефективності. Суспільство вийшло на новий рівень, і ми, благодійники, маємо цьому рівню відповідати».

«Я розглядаю «Зелену книгу» у першу чергу як інструмент для роботи з бізнесом, – зазначила Маргарита Січкар. –
Вона містить багато напрацювань для великих стратегічних проектів, реалізацію яких бізнес зможе підтримувати».

«Роль відомих особистостей у промоції благодійності – у тому, щоб «протоптати стежку», якою люди потім будуть ходити, – сказала Анжеліка Рудницька. – Для того, щоб бути благодійником, треба мати поклик серця. Якщо люди відчувають його, мають бажання допомагати, підтримувати один одного, ми можемо вказати напрямок, в якому працювати».

«Ми сподіваємося, що ця робота, яку Асоціація проводить вже третій рік поспіль, і другий рік – у форматі «Зеленої книги», виллється у створення повноцінної «Білої книги української благодійності», – сказав Олександр Максимчук. Він повідомив, що Асоціація буде продовжувати діяльність у цьому напрямі: «Зелена книга – 2014» буде точно».

За традицією «Зеленої книги», лідери рейтингової частини національного експертного опитування у різних номінаціях представляються суспільству та публічно отримують відповідні свідоцтва. Публікуємо список переможців рейтингової частини у шести номінаціях:

Найбільш популярний інтернет-ресурс у сфері благодійності

  1. Сайт Українського форуму благодійників
  2. Сайт Ресурсного центру ГУРТ
  3. Сайт Асоціації благодійників України

Медіа, які найбільш повно і об’єктивно висвітлюють розвиток благодійності в Україні

  1. Телеканал СТБ
  2. Тижневик «Дзеркало тижня»
  3. Телеканал «ТОНІС»

Найбільш ефективна і резонансна подія для розвитку та промоції благодійності

  1. Національний конкурс «Благодійна Україна – 2012»
  2. Проведення громадської лобістської кампанії проти внесення змін до Закону України «Про благодійну діяльність і благодійні організації»
  3. Створення та публічна презентація «Зеленої книги української благодійності»

Найбільш цікавий та корисний благодійний проект (акція) для українського суспільства

  1. Восьма Всеукраїнська благодійна акція «Серце до Серця»
  2. Благодійна акція «День щастя в МакДональдз»
  3. Проект «Пробіг під каштанами»

Благодійна організація, яка здійснює свою діяльність максимально відкрито і прозоро для українського суспільства

  1. Міжнародний благодійний фонд «Карітас України»
  2. Міжнародний благодійний фонд «Українська біржа благодійності»
  3. Благодійний фонд «Таблеточки»

Публічні люди, які зробили найбільший особистий внесок у розвиток благодійності в Україні

  1. Богомолець Ольга
  2. Пінчук Віктор
  3. Січкар Маргарита

Урочисте вручення свідоцтв організаціям, установам, відомим особам, які увійшли у ТОП-3 цього міні-рейтингу, відбулося наприкінці презентації. Відзнаки та екземпляри «Зеленої книги» номінантам вручили Олександр Максимчук та Анжеліка Рудницька.


Галерея (38 фото)

* Для перегляду клікніть на фото