Врятоване життя Оксани Сенишин 4 Липня 2014 16:35

Врятоване життя Оксани Сенишин

Восени 2012 року історія Оксани Сенишин була на вустах в усієї України. 26-річній львів’янці у 2007 році поставили діагноз «ідіопатична легенева гіпертензія». Від цієї рідкісної хвороби легень померли дві її сестри, але Оксана вирішила боротися за життя.

Дівчина потребувала термінової пересадки донорських легень. В Україні, на жаль, і досі не роблять таких операцій. «Спершу була надія зробити операцію у Відні, але там мене відмовились прийняти через великі черги, – розповідала Оксана. – Погодились мене прийняти в Берліні в Центрі серця. Але вони прислали рахунок, де була вказана така сума, яку навіть важко собі уявити: близько 500 тисяч євро. Йшлося і про період до операції, саму операцію і реабілітацію. Клініка просила завдаток 100 тисяч, але з підтвердженням того, що я потім зможу оплати всю суму. Часу в мене було критично мало, серце отримувало наднагрузки, бо був дуже високий легеневий тиск. У будь-який момент воно могло зупинитись…»

Історія дівчини, яка так палко бореться за своє життя, сколихнула Україну. У її рідному Львові та інших містах України одна за другою проходили акції зі збору коштів на її лікування. Наймасштабнішою з них став благодійний концерт «Таланти України – за життя Оксани Сенишин», що пройшов у квітні 2013 року у Львові за участі скрипаля Олександра Божика, співачок Ірини Борисюк та Олени Ковтун, майстра пісочної анімації Ксенії Симонової. За півроку вдалося зібрати 150 тисяч євро, але цього все одно не вистачало.

Улітку 2013 року стан дівчини погіршився. «У мене постійні болі в грудях, в серці, в спині, постійне запаморочення і тотальна стомлюваність мене геть ламають, – писала вона. – Ночами не можу спати, до сліз болить і ниє все тіло. Будь-яке мінімальне нервове або фізичне навантаження може призвести до серцевого нападу».

Саме в цей час знайшовся спонсор, який, дізнавшись історію Оксани, виділив суму, якої недоставало. Розпорядником цих благодійних коштів (у сумі 300 тисяч євро) виступила Асоціація благодійників України.

Це дозволило Оксані розпочати підготовку до операції – ретельну, підготовчу передопераційну терапію. Але ще треба було дочекатися донорських легень.

Майже рік Оксана Сенишин перебувала у Центрі серця в Берліні і чекала дива. Стан дівчини був важким, в неї почали відмовляти інші органи, вона впадала у коми.

Нарешті потрібні легені були знайдені.

Оксану прооперували 9 квітня 2014 року. «Зараз я, хоч і мучусь в жахливих післяопераційних болях і мене чекає ще попереду довга і не менш складна реабілітація, але я радію неймовірно, бо отримала від Бога цей шанс жити дальше, – написала Оксана через три тижні після операції. – Це непередаваємі відчуття. Тому я дякую Богу щодня, що дав мені такий шанс».

Перші кроки Оксани Сенишин після реабілітації

На разі Оксана вже самостійно пересувається і впевнено йде на поправку. Лікарі задоволені результатами і темпами її відновлення. 3 червня стартував тривалий цикл реабілітації, який розпочався інтенсивною програмою у клініці землі Баєрн, а потім, у місті Гессен, Оксана пройде усі решту заходів.

«Я настільки радію, що виборола це право на життя, настільки мене переповняють емоції, що це просто неможливо передати словами, – написала Оксана. – Я реально радію кожному прожитому дні! Як дитина, радію кожному кроку без задишки і зжимаючих болей в грудях, кожному подиху на повні груди без трубок в носі, кожному ранку, коли просинаюсь без втоми. Я і моя сім’я до кінця життя будемо безмежно вдячні кожному, хто допомагав добрим словом, молитвою, фінансово, організаційно, порадою, долучався і підтримував мене протягом всього цього довгого періоду. Це не лише моя перемога, це перемога кожного, хто допомагав мені. Без допомоги по крупинках кожного з вас, я б не врятувалась».

Асоціація благодійників України щиро дякує усім, хто долучився до порятунку життя Оксани Сенишин. Бажаємо їй швидкого одужання і цікавого, повноцінного життя!


Галерея (4 фото)

* Для перегляду клікніть на фото