Благодійні тренди літа-2014: аукціон, ярмарок, концерт 21 Серпня 2014 11:48

Благодійні тренди літа-2014: аукціон, ярмарок, концерт

2014 рік увійде в історію як рік небувалого піднесення благодійності в Україні. Революція Гідності, подвиг Небесної Сотні, військові дії на Сході України – усі ці події, яким судилося статися в один лише рік, згуртували український народ, об’єднали його у прагненні допомагати і підтримувати. Багато українців є сьогодні благодійниками чи волонтерами, допомагають грошима й речами, жертвують свій час і вміння.

Окремого аналізу заслуговує потужний всеукраїнський рух на підтримку української армії, до якого долучилися всі українці, від мала до велика. Діти з усіх куточків України пишуть листи нашим солдатам – ті щирі дитячі звернення вояки носять із собою, мов обереги. Дорослі об’єднуються у волонтерські групи, які швидко й повною мірою реагують на усі потреби військових як на передовій, так і у шпиталях. З’являються благодійні організації, єдина мета яких – дати українській армії те, чого вона не бачить від держави: від шкарпеток до сучасного оснащення.

Цього літа «вибухнули» такі напрями діяльності, які досі були не дуже поширені у благодійному просторі України – аукціони, концерти й ярмарки. Чому так сталося? Переважна кількість людей хочуть хоча б чимось допомогти, але, на жаль, не всі мають можливості надати значну допомогу. Масовий захід перетворює громаду на колективного благодійника, і невеликі пожертви людей, які беруть участь у таких акціях, у кінцевому підсумку стають частиною єдиного благодійного внеску усієї громади.

50 БЛАГОДІЙНИХ ЯРМАРКІВ

Серед усіх видів доброчинної роботи благодійний ярмарок – один з найбільш демократичних і простих в організації. Їх проводять навіть найменші школярі. Сьогодні можна зустріти різноманітні повідомлення про благодійні ярмарки, барахолки або гаражні розпродажі. Зазвичай продавцями можуть бути усі бажаючі, продавати можуть будь-що – від виготовлених власноруч солодощів до вінтажних речей. Єдиною незмінною умовою є призначення благодійного збору. Зараз це – допомога армії. Близько 40 ярмаркових заходів вже відбулося в Україні цього літа, і до кінця серпня запланований іще десяток.

Благодійні ярмарки найбільш поширені у невеликих містах, селищах, селах. Так, поруч із потужними заходами у Львові, Чернігові, Рівному, Дніпропетровську й Мукачевому цього літа пройшли і маленькі, але напрочуд теплі й душевні ярмарки у Нововолинську Волинської області, Оріхові й Пологах на Запоріжжі, у Рогатині Івано-Франківської області, у Бродах та Вінниках на Львівщині, в закарпатському Тячеві, в Українці, Борисполі та Броварах на Київщині, у Калинівці Вінницької області. Останнє на сьогодні повідомлення про організацію благодійного ярмарку надійшло зі Збаража, що на Тернопільщині. Одними з найбільш цікавих і несподіваних лотів стали дитячі малюнки, що їх продавали у Рогатині, та старовинні гуцульські згарди, виставлені на продаж в Івано-Франківську.

Залежно від масштабу ярмарку, організатори можуть виручити від кількасот до кількатисяч гривень. Так, на благодійному ярмарку в Чернігові, що пройшов 16 серпня, вдалося зібрати майже 40 тисяч гривень.

200  БЛАГОДІЙНИХ КОНЦЕРТІВ

За побіжним підрахунком, цього літа відбулося близько 200 благодійних концертів в усіх куточках України, до яких долучилися як відомі на всю країну виконавці, так і молоді співаки й гурти. Зокрема, у благодійних концертах ы виставах взяли участь Марія Бурмака, Олег Скрипка, Едуард Приступа, Соня Сотник, Олексій Мочанов, Андрій Макаревич, гурти «От вінта», «Kozak System», «Кому вниз», «Крихітка», переможці й призери різноманітних талант-шоу; літератори Лесь Подерв’янський, Сергій Жадан, актриса Ада Роговцева, артисти Національного академічного театру імені Івана Франка, студія «95 Квартал».

Переважна більшість концертів пройшли на підтримку української армії. Артисти підтримували бойових дух наших вояків безпосередньо на передовій та долучалися до благодійних акцій «у тилу». Окремо хочеться відзначити благодійний концертний проект «Народна філармонія» та його постійних учасників Фемія Мустафаєва, Раїсу Недашківську, Лесю Горову, Володимира Гонського та інших, які дали понад 70 концертів у прикордонних військових частинах, в зоні АТО та госпіталях в усіх областях України.

Починаючи з липня місяця, благодійні концерти у різних містах України проходять щодня, іноді по два-три заходи на день. На разі найбільш «врожайні» дні – це 19 липня (концертні дійства різного формату відбулися у Києві, Рівному, Василькові, Запоріжжі, Херсоні, Нікополі), 27 липня (два концерти в Києві, Луцьк, Івано-Франківськ, Дрогобич, Херсон, Макіївка, Одеса), 15 серпня (Київ, Полтава, Чернівці, Ковель, Львів, Ладижин, Святогорськ). Велика кількість благодійних концертів пройде у рамках святкування Дня Незалежності України – так, майже в усіх обласних центрах вони передбачені програмою.

Під час цих акцій відбувався збір коштів на підтримку армії загалом або на потреби окремих бригад, на лікування поранених військових, або ж збір продуктів і речей.
Суми коштів, які вдалося зібрати під час концертів, різні – від однієї тисячі до понад 50 тисяч гривень. У середньому благодійний концерт збирає 6-10 тисяч гривень.

50 БЛАГОДІЙНИХ АУКЦІОНІВ

Ще рік тому на запитання, які ви можете назвати благодійні аукціони, навіть самі благодійники назвали б від сили дві масштабні події та три-чотири нерегулярні аукціони побачень. До 2012 року проводити благодійний аукціон було достатньо складно через відсутність законодавчого підґрунтя. Після прийняття нового Закону «Про благодійну діяльність і благодійні організації» були вироблені механізми й засади проведення благодійних аукціонів, і цей вид доброчинної діяльності почав швидко поширюватися. Війна на Сході України дала йому новий поштовх.

Одне тільки літо 2014 року принесло нам 50 благодійних аукціонів. Переважна більшість аукціонів збирали кошти на підтримку армії, допомогу постраждалим на Майдані та в інших місцях протистоянь. Це були і «класичні», і онлайн-аукціони, і аукціони побачень.

Серед класичних треба відзначити серію мистецьких благодійних аукціонів в Івано-Франківську під загальною назвою «За Україну, за її волю» (дві акції допомогли зібрати понад 92 тисячі гривень, готується третя), благодійні аукціони в Житомирі й Полтаві (22 і 39 тисяч відповідно), аукціон у рамках Одеського кінофестивалю (85 тисяч) і аукціон у Городку Львівської області (понад 311 тисяч). Буквально сьогодні підвели підсумки аукціону в Чернівцях, який приніс на допомогу українській армії 200 тисяч гривень.

Онлайн-аукціони привабливі тим, що вони не обмежені у часі, і торги можуть здійснюватися у будь-який момент. Цей вид благодійної діяльності гідно презентують ініційований запорізькими активістами фейсбук-аукціон «Свій за свого», який за два місяці зібрав майже 120 тисяч гривень, або ж благодійний онлайн-аукціон на підтримку закарпатських військових.

Аукціони побачень поширені серед молоді. Раніше школярі й студенти українських вишів влаштовували їх задля допомоги одноліткам, тепер збирають кошти для армії. Цього літа їх влаштовували в Києві, Кіровограді, Чернівцях. Думається, з початком нового навчального року кількість аукціонів побачень зросте.

Багато благодійних аукціонів приурочено до Дня Незалежності – саме цей день заявлений у них як фінальний. Серед подій, які фінішують 24 серпня, – львівський благодійний аукціон «Митці – воїнам». У його рамках вже відбулося кілька акцій, організатори виручили понад 50 тисяч гривень. Цікаво, якою буде фінальна сума?

Неможна не згадати вчинки українських спортсменів, які виставили на благодійні аукціони свої нагороди і знаряддя. Так, дві українські переможні нагороди – золота медаль гімнастки Наталії Годунко та чемпіонський пояс боксерки Аліни Шатернікової – пішли з молотка, а кошти були спрямовані українським військовим. А нещодавно стало відомо, що свої боксерські рукавички з автографом виставляє на благодійний аукціон Володимир Кличко.

Отже, літо-2014 запам’ятається великою кількістю масових благодійних заходів. Мешканці селищ, містечок і міст показали, що вони готові регулярно об’єднуватися, аби виступати колективним благодійником та акумульовувати велику кількість невеликих пожертв на визначені суспільні потреби.

Кількість і географія таких заходів дозволяють говорити, що в Україні з’явився новий суб’єкт благодійництва – благодійна громада. На черзі – благодійна область, благодійний регіон, і зрештою – благодійна країна.

Катерина Зоркіна