ТОП-5 найщедріших мільярдерів США за версією Forbes 4 Жовтня 2014 10:10

ТОП-5 найщедріших мільярдерів США за версією Forbes

Співзасновник компанії Microsoft Білл Гейтс очолив список найбільш щедрих американських мільярдерів, оприлюднений журналом Forbes. Як передають «Коментарі», посилаючись на дані видання, в 2013 році Гейтс витратив на благодійність $2,65 млрд.

Як зазначається, велику частину коштів він пожертвував на боротьбу з малярією, поліомієліт та іншими небезпечними захворюваннями. $50 млн з них було направлено на підтримку Міжнародної ініціативи зі створення вакцини проти СНІДу.

За версією Forbes, Гейтс, статки якого зараз становить $81,2 млрд, вже 21 рік поспіль є найбагатшою людиною США, а в березні цього року журнал визнав його також найбагатшою людиною планети. За своє життя співзасновник Microsoft пожертвував різним благодійним організаціям понад $30 млрд, що становить майже 40% його нинішных статків.

Друге місце в списку найщедріших американських мільярдерів зайняв інвестор Уоррен Баффет, який в 2013 році витратив на благодійність $2,63 млрд. Більшу частину грошей інвестор направив у сімейний благодійний фонд Білла і Мелінди Гейтс, попечителем якого він є.

Замикає трійку найщедріших благодійників Леонард Лаудер, спадкоємець американської косметичної імперії «Есте Лаудер». За минулий рік він передав у дар нью-йоркському Метрополітен-музею 78 картин, малюнків і скульптур кубістів загальною вартістю $1,1 млрд. В колекцію Лаудера, яку він збирав протягом більш ніж 40 років, входять 33 роботи Пабло Пікассо, 17 – Жоржа Брака, 14 – Хуана Гріса і 14 – Фернана Леже.

Четвертий рядок у списку дісталася засновнику соціальної мережі Facebook Марку Цукербергу, який передав одному з фондів Кремнієвої долини $991 млн  у вигляді акцій соцмережі. Ці гроші пішли, в основному, на різні освітні програми.
Замикає ТОП-5 рейтингу Forbes – фінансист Джордж Сорос ($734 млн). Велику частину коштів він за традицією жертвує правозахисним організаціям.

Джерело: «Коментарі»