У рамках програми «Інновація, винахід, молодь» українські фахівці у музейній галузі відвідали близько 40 музеїв США 29 Серпня 2011 11:46

У рамках програми «Інновація, винахід, молодь» українські фахівці у музейній галузі відвідали близько 40 музеїв США

З 17 по 30 липня 2011 року співробітники ГО «Український центр розвитку музейної справи», НКММК «Мистецький Арсенал», Благодійного фонду «Мистецький Арсенал», та журналу «ART-Ukraine» взяли участь у програмі «Інновації, винаходи, молодь», організованої Посольством Сполучених Штатів Америки за підтримки Державного департаменту США.

У рамках програми українські фахівці відвідали близько 40 музеїв та інституцій США у Вашингтоні, Нью-Йорку, Чикаго, Сан-Франциско, Сіетлі.

У Вашингтоні представники української делегації зустрілися з уповноваженим по зв’язках з Україною Державного департаменту США Даніелем Фолком, а також представниками Американської асоціації музеїв (American Association of Museums).

Своїм досвідом з членами української делегації ділилися провідні фахівці Мистецької Комісії м. Сан-Франциско (San Francisco Arts Commission) та Державного управління мистецтва і культури м. Сіетла (City of Seattle, Office of Arts and Cultural Affairs), чия практика підтримки і розвитку культури і мистецтва міста є унікальною.

Плідною й ефективною стала зустріч з Надзвичайним і Повноважним Послом України в США Олександром Моциком та секретарем Посольства України в США Віктором Волошиним.

Теплу зустріч членам української делегації організували представники української діаспори в Українському центрі сучасного мистецтва (Ukraine Institute of Modern Art) в Чикаго. Результатом зустрічі стало планування співпраці у реалізації спільних україно-американських мистецьких проектів, та поширенні інформації в США і в Україні про діяльність Мистецького Арсеналу та Українського центру сучасного мистецтва міста Чикаго.

Для учасників програми були організовані зустрічі з провідними спеціалістами музейної справи та представниками організацій, які підтримують розвиток культури і мистецтва в США.

В результаті зустрічей представники української делегації ознайомилися з особливостями діяльності та програмами розвитку музеїв США, дізналися про підтримку музейних інституцій державними та недержавними організаціями, фондами, меценатами, а також про механізми залучення коштів для розвитку і поточної діяльності музеїв.

В США благодійна підтримка музеїв є надзвичайно поширеною і традиційною, форми її достатньо широкі – від індивідуальної і корпоративної допомоги (в США існує система членства у музеях або у спеціальних клубах меценатів) до підтримки приватними та державними фондами. Зокрема, суми, які щорічно збирають музеї та галереї від меценатів та донорів, вражають. Так, Метрополитен-музей має 140 тисяч членів і збирає понад 100 млн. доларів на рік, МоМА (The Museum of Modern Art) має 100 тисяч членів, Музей Гуггенхайма – 10 тисяч членів, збирає 25 млн. доларів на рік, Національний Музей будівництва (National Building Museum) – 8 млн. доларів на рік. Навіть невеликим музеям, які мають декілька сот членів, вдається збирати від донорів різного рівня близько 1млн. доларів на рік. Підтримувати мистецтво та брати активну участь у житті музеїв – надзвичайно почесна місія як для громадян, так і для корпорацій і підприємств США.

Учасники програми «Інновації, винаходи, молодь» отримали можливість дізнатися про спеціальні навчальні, ігрові, розважальні програми для дітей та сімейні програми, організовані у музеях США.

Найбільша увага була прикута до програми SPARK LAB, метою якої є сприяння розвитку інноваційного мислення у дітей за допомогою гри та завдань, а також мистецтва. Аналогічна програма буде реалізована в Україні в 2012 році у Мистецькому Арсеналі, до України буде привезено 10 інтерактивних дослідницьких станцій, і через гру та розваги у спеціально обладнаному просторі діти зможуть розвивати свій інтерес до винаходів та дослідницької діяльності.

Надзвичайно перспективною для реалізації в Україні є також програма «You Media Project», відповідно якій для молоді створюються постійно діючий центр з електронною бібліотекою, сучасним комп’ютерним обладнанням, ігровими майданчиками, студією звукозапису та електронними музичними інструментами.

Велике захоплення у української групи викликало відвідання центру «The Exploratorium» – унікального науково-дослідницького музею, який зібрав велику кількість унікальних експонатів, в однаковій мірі надзвичайно цікавих для досліджень і дітей, і дорослих.

БФ «Мистецький Арсенал»


Галерея (31 фото)

* Для перегляду клікніть на фото