«Ворзель-марафон»: благодійність рятує Будинок творчості композиторів 29 Вересня 2015 10:34

«Ворзель-марафон»: благодійність рятує Будинок творчості композиторів

Цього року Ворзельському Будинку творчості композиторів Національної Спілки композиторів України виповнюється 75 років. Аби він не зустрічав цю дату в занепаді, в запустінні, новий директор БТК Євген Петриченко від імені Спілки закликав провести у Ворзелі благодійну акцію «Ворзель-Марафон».

БТК «Ворзель» є одним з найбільш відомих творчих осередків, який десятки років давав натхнення поколінням українських композиторів. Тут жили і працювали такі композитори, як Костянтин Данькевич, Георгій Майборода, Андрій Штогаренко, Олександр Білаш, Євген Станкович, Валентин Сильвестров і багато інших. Зокрема, О.Білаш тут написав пісню «Два кольори», Г. Майборода – опери «Тарас Шевченко» та «Ярослав Мудрий», В. Сильвестров – 6 симфонію і «Метамузику».

Занепад Будинку творчості почався у 2010 році. Невелику частину території було продано – на ній тепер розташовано приватний музей музичної культури, в якому зібрані матеріали та особисті речі композиторів, що працювали у Ворзелі. 2013 року заклад остаточно припинив свою діяльність. В цей час починають з’являтися численні свідчення активістів про цілковитий занепад, пограбування і руйнування БТК.

Інтенсифікація зусиль з порятунку Будинку творчості починається у 2015 році, після призначення на посаду директора композитора Євгена Петриченка. Акція «Ворзель-Марафон» – один із заходів, спрямованих на збір коштів на відновлення БТК.

«Ворзель-Марафон» стартував 27 вересня у Ворзелі у рамках ХХVI Міжнародного фестивалю «Київ Музик Фест 2015». В перший день марафону відбулася презентація фотовиставки та документального фільму-спогаду «Будинок творчості композиторів «Ворзель»: вчора, сьогодні, завтра».

Всі охочі мали змогу відвідати приватний мистецький музей «Музична творчість України ХХ століття» та приєднатися до створення «Живої алеї слави БТК «Ворзель». В музеї зібрана унікальна колекція: переписка, вітальні листівки, особисті речі, концертні костюми, робочі зошити композиторів, афіші, фотографії. Зібрана величезна фільмотека і фонотека творів. В музеї організовують екскурсії, відкриті уроки для школярів, проводять зустрічі з авторами, літературні читання, вечори камерної музики, а також пропонується користування матеріалами для написання авторських робіт.

До акції приєднався КЦ «Уваровський Дім». Гостей розважали юні співачки та ансамбль української пісні «Перевесло». Після концертної програми провели благодійний аукціон смачних лотів.

Концертні заходи «Ворзель-Марафону» триватимуть до 3 жовтня. Залишається відкритою фотовиставка «Будинок творчості композиторів «Ворзель»: вчора, сьогодні, завтра».

Акція проводиться спільно з Всеукраїнським благодійним фондом «Зірки та зіроньки».

За інформацією газети «Зоря Приірпіння»