На Рівненщині хочуть започаткувати інвалідний туризм 3 Жовтня 2011 16:27

Рівненська обласна профспілкова організація Всеукраїнської профспілки працездатних інвалідів та обласна благодійна організація «Обличчям до істини» мають ініціативу на проект започаткування в Рівненській області та в самому Рівному інвалідного туризму, повідомляє тижневик «7 днів».

Мова йде про проведення для інвалідів різноманітних екскурсій по місту і мальовничих місцях Рівненщини. Відмінність інватуризму від туризму взагалі полягає в тому, що здорова людина може сприймати об’єкт споглядання таким, як він є, за допомогою слуху і зору. Інвалід же сприймає навколишній світ за допомогою іншої людини.

Для незрячих це словесний опис того, що звичайна людина сприймає зором: форм, висоти, кольору, матеріалу, образів, розташування того чи іншого об’єкта. Дуже важливий образний історичний опис, так щоб незряча людина могла уявити події минулого. Для людей, позбавлених слуху, повинен бути сурдопереклад. Людям із порушенням опорно-рухового апарату треба надати можливість для максимально близького огляду та обстеження об’єкта.

Безперечно, для такої акції потрібно залучати супроводжуючих і волонтерів для проведення екскурсій. Жити в місті й не знати його історії – це означає не зовсім відчувати себе мешканцем цього міста. В той же час у нас є дуже багато цікавих місць і пам’яток культури. Більшість населення міста про них майже нічого не знає, окрім того, яка крамниця та кав’ярня поруч розташовані.

Дуже швидко за допомогою небайдужих людей, наді­лених владою, і депутатського корпусу інваліди зможуть вирушити у свою першу подорож по пам’ятних місцях міста. Маємо надію, що наше започаткування знайде в людей відгук і підтримку, завдяки яким стане можливим проведення пішохідних та автобусних екскурсій.