Відбулася перша загальна конференція Асоціації благодійників України 25 Жовтня 2011 18:23

Відбулася перша загальна конференція Асоціації благодійників України

25 жовтня 2011 року у Києві в приміщенні Національного заповідника «Софія Київська» пройшла перша загальна конференція Асоціації благодійників України. У заході взяли участь представники організацій – членів Асоціації: Ігор Кіт (МБФ «Планета взаємодопомоги»), Ольга Вієру (БФ «Мистецький Арсенал»), Світлана Куц (ГО «Центр філантропії»), Сергій Летенко (ВБФ «Дитячий світ»), Артем Макєєв (ВБФ «Соціальне партнерство»), Сергій Сошинський (МБФ «Здоров’я українського народу»), Інна Борзило (МБФ на честь Покрови Пресвятої Богородиці), Голова Наглядової ради Асоціації Марина Криса (БФ «Товариство «Приятелі дітей»), Леся Гасиджак (ГО «Український центр розвитку музейної справи»), Тетяна Левандовська (ГО «Мелодія життя», Львів), Ігор Ратушний і Людмила Шварцман (БФ «Хесед Бешт», Хмельницький), члени Правління Асоціації Олександр Олійник (ГО «Аналітична агенція «Українська марка») і Руслана Ковальчук (МБФ «Україна 3000»), Наталія Миколаєнко (ПІІ «Імперіал Тобакко Юкрейн»), Володимир Демчак (Українська торгово-промислова конфедерація), а також виконавчий директор Асоціації БУ Юлія Яндрова.

На початку конференції відбулася презентація видання «Як здійснювати благодійну діяльність в Україні згідно з новим Податковим кодексом», підготовленого Українським незалежним центром політичних досліджень. Це унікальне видання, поки що єдине в Україні з цієї тематики, щойно вийшло з типографії, тож учасники конференції Асоціація благодійників України першими побачили його. У книзі подані рекомендації щодо здійснення благодійної діяльності з урахуванням останніх законодавчих нововведень, зокрема – нового Податкового кодексу. Презентацію провів Максим Лациба, керівник програм Українського незалежного центру політичних досліджень.

Усі організації отримали від Президента Асоціації Олександра Максимчука свідоцтва, які засвідчують, що дані організації є дійсними членами Асоціації благодійників України.

Після цього Олександр Максимчук ознайомив присутніх із стратегією діяльності Асоціації благодійників України. Головними стратегічними напрямами діяльності Асоціації є:

  1. Поліпшення якості комунікацій між благодійниками та отримувачами допомоги, створення можливостей для їх діалогу.
  2. Допомога у здійсненні системної благодійності: професійно, якісно, прозоро.
  3. Інформування суспільства, популяризація благодійництва.
  4. Ініціативи щодо вдосконалення законодавчих, фінансових, економічних та соціальних умов провадження доброчинності.
  5. Інституційний розвиток.

«Для нас немає різниці, велика чи маленька організація, вона працює на ринку благодійності багато років чи кілька місяців – головне, щоб вона мала бажання стати членом Асоціації і поділяла її принципи», – сказав Олександр Максимчук. Він також повідомив, що задля спрощення процедури вступу до Асоціації на перший рік були скасовані членські внески.

«Наша Асоціація має не тільки стати майданчиком для об’єднання благодійних організацій, а й розповсюджувати інформацію про свою діяльність серед потенційних набувачів нашої допомоги», – додав Олександр Максимчук. На його думку, зворотній зв’язок дуже важливий для вдосконалення роботи Асоціації.

«Всі, хто увійшов до Асоціації, є організації і фонди, які мають великий досвід і практику, – додала Голова Наглядової ради Асоціації Марина Криса. – Тому всі ми можемо бути корисними для тих, хто хоче займатися благодійністю і у подальшому стане членами Асоціації».

Учасникам засідання було представлено проекти документів, які регламентують роботу Асоціації та її основні організаційні засади – положення про членство і членські внески, подання і затвердження благодійних проектів, інформаційна політика, а також почесну відзнаку Асоціації «Сяйво добра».

Члени Асоціації обговорили проекти документів, внесли свої зауваження і пропозиції. Стратегія роботи Асоціації була прийнята одностайно, прийнято й інші документи. Жваву дискусію серед учасників засідання викликало положення про членство і членські внески, була висловлена велика кількість пропозицій, які взяті до уваги і будуть враховані в цьому документі.

Окрім того, членам Асоціації було презентовано концепцію проведення Національного конгресу «Благодійна Україна», запланованого на 15 грудня 2011 року, а також Національний конкурс «Благодійник року».

Засідання завершилося неформальним спілкуванням, яке дало змогу представникам організацій – членів Асоціації познайомитися поближче, обмінятися досвідом і намітити шляхи подальшої співпраці.

Згідно з статутом Асоціації благодійників України, загальна конференція членів Асоціації проводиться раз на рік.


Галерея (64 фото)

* Для перегляду клікніть на фото