У Ботанічному саду імені Гришка з’явився «Трояндовий струмок» 25 Жовтня 2011 13:27

У Ботанічному саду імені Гришка з’явився «Трояндовий струмок»

Національний ботанічний сад ім. М.М. Гришка НАН України, який за різноманітністю колекцій живих рослин, масштабами території та рівнем наукових досліджень займає одне з провідних місць серед найбільших ботанічних садів Європи, обзавівся ще одним мальовничим куточком.

25 жовтня 2011 року відкрито нову експозицію рослин «Трояндовий струмок». Відтепер ґрунтопокривні троянди та ялівець прикрашають один із наймальовничіших куточків босаду. Ця експозиція стала завершальним акордом у ландшафтному ансамблі – разом з розарієм, гірським садом та ділянкою топіарного мистецтва.

На мальовничому схилі, оформленому у формі джерела, висаджені унікальні ґрунтопокривні троянди, привезені з Канади. Вони цвітуть з травня до листопада і здатні витримувати до тридцяти градусів морозу. Троянди поєднані з кущами ялівцю. Цей «струмок» з’єднує розарій та алею сакур.

Реалізувати задум спеціалістів ботанічного саду допомогли меценати – Асоціація благодійників України та компанія «Імперіал Тобакко» в Україні. Благодійники закупили для ботсаду ці унікальні рослини і силами своїх співробітників допомагали висаджувати їх та утеплювати ґрунт ділянки перед настанням зимових холодів. Загалом для створення експозиції було висаджено 600 кущів троянд та 160 кущів ялівцю загальною вартістю понад 200 тисяч гривень.

«Цей струмок із роз покликаний нести у світ красу, єднати людей різних поколінь і національностей, – сказала, звертаючись до присутніх, директор Національного ботанічного саду ім. М.М. Гришка Наталія Заіменко. – Я переконана, що через два-три роки ця частина ботсаду стане найулюбленішим і найбільш відвідуваним місцем».

Благодійники долучилися і до впорядкування ділянки топіарного мистецтва – чудового своєрідного ландшафту, створеного у формі лабіринту, – яка також збагатилася ялівцем і розовими кущами.

Наталія Заіменко подякувала всім, завдяки кому стало можливим створення цієї експозиції: «Я вдячна вам за те, що допомагаєте нам відкривати для сучасних українців багатство світу рослин і дарувати насолоду від спілкування з природою».

Створення нової експозиції в ботанічному саду ім. Гришка є частиною великої соціальної програми «Київ – наше місто», яку спільно реалізують компанія «Імперіал Тобакко Юкрейн» та Асоціація благодійників України. У рамках цієї програми благодійники вже надали допомогу Меморіальному музею М.Рильського. «Наша компанія є представником міжнародного бізнесу, але ми вважаємо себе також і українською компанією, – підкреслює Генеральний директор «Імперіал Тобакко Юкрейн» Юджин Уолш. – Наша фабрика розташована в Києві, і ми ведемо бізнес тут в Україні, тож розвиток міста і місцевої громади – наша соціальна відповідальність».

«Об’єднаними зусиллями громадські та благодійні організації й потужні компанії можуть суттєво допомогти установам, які з тих чи інших причин не мають належної підтримки, – переконаний Олександр Максимчук, Президент Асоціації благодійників України. – Лише разом ми можемо підтримати нашу культурну і соціальну сферу, заповнити ті прогалини з фінансуванням, які не може подолати держава. Нехай цей «трояндовий струмок» символізує наше спільне прагнення зробити Київ кращим».

Благодійники сподіваються, що цей захід – не останній в їх спільній діяльності, і принаймні не останній в Ботанічному саду ім. Гришка. За словами Наталії Заіменко, вже є ідея наступного проекту – створення шотландського вересового саду.


Галерея (24 фото)

* Для перегляду клікніть на фото