Загальні збори членів Асоціація благодійників України відбулися в онлайн форматі 10 Червня 2020 18:16

10 липня 2020 року в офісі Асоціації благодійників України відбулися загальні збори членів Всеукраїнської благодійної організації Асоціація благодійників України. Їх метою було підведення підсумків діяльності Асоціації за період з 1 квітня 2018 року по 30 березня 2020 року, а також визначення завдань на майбутнє та обговорення стратегічних напрямків діяльності Асоціації. Під час онлайн зборів були оголошені переможці 11 регіональних конкурсів в рамках проведення Національного конкурсу «Благодійна Україна». Засідання членів АБУ стало надзвичайно важливим, адже у зв’язку з епідеміологічною ситуацією в Україні проведення цьогорічної церемонії нагородження переможців Національного конкурсу «Благодійна Україна-2019» відбулось онлайн, також деякі регіональні нагородження не могли відбутись через карантинні обмеження.

Загальні збори членів Асоціації благодійників затвердили стратегічні напрями діяльності організації на 2020-2021 роки та прийняли звіт Правління АБУ за 2018 – І половину 2020 року.  За півтора роки, що минули від попередніх загальних зборів учасників Асоціації благодійників, рішенням Правління до лав організації було прийнято 6 нових членів. Це

  1. Бердичівський благодійний фонд «Оберіг-26»
  2. Громадська організація «Асоціація «Український бурштиновий світ»
  3. Дмитро Костирко – фізична особа
  4. Благодійна організація БФ «Бджілка»
  5. Благодійна організація Фонд «Ефективне партнерство»
  6. Благодійна Організація «Фонд «Сварог»

Звіт Правління про діяльність Асоціації благодійників за період ІІ квартал 2018 – І квартал 2020 року представив Президент Асоціації Олександр Максимчук. Він коротко охарактеризував головні засади роботи Асоціації, нагадав склад керівних органів – Наглядової ради та Правління, а також охарактеризував основні програми і проекти, що їх реалізувала Асоціація благодійників у цей період.

Олександр Максимчук розповів про основні проекти Асоціації – Національний конкурс «Благодійна Україна», Зелену книгу української доброчинності, роботу з впровадження в Україні відсоткової філантропії, про впровадження Почесної відзнаки імені Богдана та Варвари Ханенків, про співпрацю з Українським культурним фондом, про створений аналітичний центр «БлагоУкраїна», а також представив найбільші спільні та партнерські проекти, реалізовані та підтримані Асоціацією. Це – «Книжкова палата» для дітей», долучення до організації благодійних концертів Національної капели бандуристів, організованих Американсько-українською діловою радою тощо. Окремо президент Асоціації зупинився на аналітичному центрі «БлагоУкраїна», який створений рішенням Правління ВБО «Асоціація благодійників України» як відокремлений структурний підрозділ Асоціації без статусу юридичної особи. Предметом діяльності Аналітичного центру «БлагоУкраїна» є дослідження проблем розвитку благодійності, волонтерства, соціального підприємництва в Україні, аналіз державної соціальної політики.

Учасники загальних зборів одностайно підтримали звіт про основні проекти та діяльність за попередні роки.

Під час онлайн зборів були оголошені переможці 11 регіональних конкурсів в рамках проведення Національного конкурсу «Благодійна Україна-2019». Представила переможців регіональних етапів виконавча директорка Асоціації Оксана Лобко. Вона розповіла, що в деяких регіонах вже відбулись церемонії нагородження, а деякі чекають повного завершення карантину.

Центральною подією загальних зборів учасників стало представлення стратегічних напрямів діяльності Асоціації на 2020-2021 роки. Його здійснив віце-президент Асоціації благодійників Олександр Олійник. Він розповів про традиційні програми і проекти, які заплановані на наступні роки, а також зазначив про заплановане створення демонстраційної моделі платформи “Доброчинність в Україні” для зовнішньої презентації.

В ній будуть включені:

  • Реєстр діючих доброчинних структур в Україні.
  • Інформація про публікації на тему доброчинності, включаючи соціологічні та експертні дослідження;
  • Інформація про результати конкурсів, рейтингів тощо у сфері доброчинності тощо.

Окрім цього, було запропоновано значно поглибити діяльність Асоціації у напрямі інституційного розвитку благодійності й охопити такі сфери:

– створення системи оцінки роботи благодійних організацій України;

– розширення роботи з вдосконалення законодавства у сфері благодійності (відсоткова філантропія);

– експертна робота із залучення представників регіональної благодійності до системної благодійності;

– організовані форми підтримки благодійності в інституціях гуманітарної сфери України;

– проведення круглих столів та конференцій, щодо розвитку благодійності в Україні. Порушення нових актуальних питань, що турбують сектор благодійності.