В Київській області школярі провели благодійну акцію «Від серця до серця» 17 Листопада 2011 17:01

У селі Шпитьки Київської області учні школи зібрали на благодійній акції «Від серця до серця» 18 тисяч 326 гривень, щоб передати їх на лікування десятикласнику Саші Ковалю, який страждає онкологічним захворюванням.

Майже рік тому Саша впав з гойдалки і вдарився ногою. Утворилося на лівому стегні ущільнення хлопчик мазав маззю, мама робила йому компреси. Але удар не проходив більше місяця, біль тільки посилювався. Незначна, здавалося, травма змусила Сашу звернутися до лікарів, які діагностували в хлопця саркому Юінга – злоякісну пухлину на стегновій кістці. Саша пройшов лікування в дитячому онковідділенні обласної лікарні. Сім блоків хіміотерапії вже позаду, але тепер підлітку необхідна дорога операція – трансплантація стовбурових клітин кісткового мозку. Днями в його школі пройшов благодійний ярмарок, де можна було придбати домашню випічку, іграшки, листівки, малюнки та солодощі. Все це діти з батьками приготували своїми руками, щоб виручені кошти віддати тяжкохворому десятикласнику.

– Дуже важливо було, щоб діти розуміли, що таке «благодійність» і «милосердя», не по книжках, а на практиці, – говорить директор Шпітьковской загальноосвітньої школи Києво-Святошинського району Київської області Тетяна Мігрін. – За кілька місяців до ярмарку вчителя у класах провели батьківські збори. Тата й мами учнів підтримали нашу ініціативу та погодилися допомогти зібрати для Саші гроші на операцію. Перший раз подібний ярмарок у нашій школі ми проводили в 2007 році, коли дізналися з публікацій у вашій газеті про всенародну акцію «Гамма-ніж для України». Тоді старшокласники розповідали молодшим учням про гамма-ніж, про те, скільки людей він може врятувати, про вартість апарату, повідомляли всім про шкільної акції «Від серця до серця». Ще тиждень після ярмарку люди приносили гроші в школу.

Однокласники Сашка Коваля, крім кондитерських виробів, за невелику плату пригощали всіх бажаючих солодкою ватою, хот-догами з хрусткими солоними огірочками, ароматним чаєм з самовара.

– З вечора все готували з мамою – пекли пироги і горіховий торт за бабусиним рецептом, – пояснює старшокласниця Олена. – А ще я зробила бутерброди, які пішли на ура! Бачите, за ними навіть черга вишикувалася. Дуже хочеться допомогти Сашкові, адже така біда може трапитися з кожним із нас.

– На ярмарку я вже продав колекцію календариків, малюнки та м’ячі-стрибунці, – розповідає першокласник Мишко. – Для себе купив у інших хлопців наклейки з машинками і горішки зі згущеним молоком.

– Ось ці скриньки в техніці декупаж ми зробили спеціально для благодійної акції на уроках праці, – зізнаються шестикласниці Олена і Наташа. – Сподіваємося, що Саші легше буде боротися з хворобою, знаючи, що його підтримують всі діти в школі.

– Щоб залучити на ярмарок якомога більше людей, однокласники Саші самі написали оголошення про захід, розклеїли їх у магазинах, рознесли по сусідам і знайомим, – каже класний керівник, Сашка Коваля, Тетяна Рекеда. – Дуже добре, що і дорослі, і діти не залишилися байдужими до чужої біди. Відгукнулися чиновники, підприємці та жителі сіл, розташованих неподалік. За три години нам вдалося зібрати 18 тисяч 326 гривень.

– Величезне спасибі всім, – каже, мама Сашка Коваля, Антоніна Миколаївна. – Ми з сином не знали про ярмарок – уже другий тиждень перебуваємо на лікуванні в Києві, в Національному інституті раку. Коли нас приїхали провідати вчителя і передали мені конверт з грошима, які для синочка збирали всім селом, я не могла стримати сліз. Мене це настільки зворушило! Дійсно, світ не без добрих людей. Ми з Сашком відчуваємо підтримку і знаємо, що не самотні у своїй біді.

«ФАКТИ», Ольга УСТАВЩІКОВА