Створимо Музей Голодомору разом! 23 Листопада 2020 14:21

Команда Міжнародного фонду розвитку Меморіалу жертв Голодомору розробила краудфандингову платформу «Зерна правди» спільно з IT-компанією SoftServe, аби залучити благодійні внески з метою створення та втілення проєкту основної експозиції Музею Голодомору. ЇЇ презентували в Києві.

«Платформа «Зерна правди» створена Міжнародним благодійним фондом розвитку Меморіалу жертв Голодомору. Він заснований у 2018 році за ініціативою Всеукраїнської правозахисної організації «Меморіал» імені Василя Стуса, Громадського комітету з вшанування пам`яті жертв Голодомору – геноциду 1932-1933 рр. та Світового Конґресу Українців і є партнером держави в реалізації Проекту створення єдиного у світі цілісного новітнього Музею Голодомору. Фонд відповідальний за проведення фандрайзингової кампанії для створення основної експозиції Музею Голодомору, облаштування внутрішнього простору і заснування ендавмент-фонду для сталого розвитку музею. Платформа є одним з кількох фандрайзингових проектів Фонду. Її завдання – дати можливість кожному, незалежно від фінансової спроможності, соціального статусу й публічності, долучитися до творення Музею Голодомору.

Будівництво музею призупинили, коли до влади прийшов Віктор Янукович. У 2016 році розпочався процес затвердження будівництво другої черги музею. У 2017 проєкт отримав схвальні відгуки від ЮНЕСКО. Це важливо, бо музей будується на схилах Дніпра. Висновок свідчить, що він не пошкоджує природу річки.

Світлана Мельник – кандидатка юридичних наук, старша наукова співробітниця Інституту держави і права НАН України, старша викладачка Дипломатичної академії України (2012-2015), дружина Надзвичайного і Повноважного Посла України в Німеччині:

“Пам‘ять про мільйони безневинних жертв Голодомору має закарбуватися на рівні ДНК не лише українського народу, але й стати невід’ємною частиною історичного коду всього людства. Зернинки моторошної правди про наймасштабніший злочин сталінського режиму супроводжували мене ще з радянського дитинства, навіть якщо про пережиті моїми рідними на Київщині у 1932-33 рр. страхіття говорили напівшепотом. Саме тому ми з послом підтримуємо унікальний проект «Зерна правди» задля створення найсучаснішого Музею Голодомору. Цей меморіал має стати нашим Єрусалимом, Стіною плачу не лише для кожного українця, але для всіх людей доброї волі.”

Підтримку проєктові вже висловили представники Світового Конгресу українців, українські митці, підприємці, духовенство (в тому числі глава УГКЦ Святослав Шевчук).

Презентацію платформи «Зерна правди» приурочили до Дня пам’яті жертв Голодомору, що припадає щороку на четверту суботу листопада.

Для того, щоб зробити внесок на платформі «Зерна правди», треба зайти на сайт zernapravdy.org, натиснути кнопку «Зробити внесок».

Джерело