Фонд Устина Мальцева підтримав Херсонського поета 19 Грудня 2011 17:09

Фонд Устина Мальцева підтримав Херсонського поета

У 2008 році Херсонський поет Василь Загороднюк вирішив з’їздити до Сиваського моря відпочити. Відпочити від роботи, від буденності, набратися нових сил, енергії, натхнення, яких не завжди вистачає серед сірих багатоповерхівок. Гниле море, як іноді називають Сиваш, настільки надихнуло поета, що рядки віршів він почав виводити на піску! Один вірш, другий вірш, третій, четвертий …

Тоді Василь Загороднюк зателефонував своєму другові, колезі, нині вже покійному, Миколі Івановичу Братання, який порадив Загороднюку знайти папір і ручку і почати писати. Спершу, за задумом автора, вірші повинні були знайти форму поетичного циклу. Але Сиваш так опанував душею поета, що 2 грудня 2011 року в Літературному відділі Херсонського обласного краєзнавчого музею, музеї-квартирі Б. А. Лавреньова відбулася презентація поетичної збірки «Сиваш», який вийшов окремою книгою.
 
Цікавий факт: Василь Загороднюк міг опинитися в книзі рекордів Гіннеса як поет, який написав весь збірник на піску. Міг, але не виявився, так як весь процес не був задокументований ні фото, ні відео зйомкою.
 
Слід зазначити, що на презентації зібралася цікава публіка. Були й журналісти, і літературні критики, студенти Василя Загороднюка (він викладає в Херсонському Державному Університеті), поети і письменники.

Хвалила збірник відомий у Херсоні літературний критик Лада Федоровська, яка зазначила глибину та різноманітність образів, тонкість слова. Навіть сам автор зазначив, що ця збірка – це його бачення Сиваша як екологічної перлини Херсонщини. І справді, усі вірші про Сиваші: про його солоних озерах, про його високому небі, про його флору та фауну, про людей …

Студентки ХГУ факультету філології та журналістики, а саме Олександра Годіна, Олеся Толсточуб і Вікторія Колечко, порадували гостей тим, що вони зачитували вірші свого викладача. Справжнім сюрпризом стали невеликі експромти від Віктора Миколайовича Братана, сина відомого Херсонського поета.

Василь Степанович декламував свої вірші. Він «зарядив» гостей своєю енергетикою, дав їм відчути те, що бачив, чув і відчував сам. Поет зміг опанувати душею кожного і змусити то сміятися, то сумувати.

Атмосфера була надзвичайною! Очі у публіки горіли. Кожного розривала гордість. Гордість за свого земляка, за Херсонщину, за Україну! Неодноразово Загороднюку висловлювали слова подяки на вечорі, а наостанок побажали: «Дай Бог – не остання!».

На заході побували і представники Благодійного Фонду Устина Мальцева. Сам Устин Валерійович особисто привітав Василя Степановича з презентацією і щиро радів новим поетичним вершин: «Я дуже радий, що духовне, внутрішній розвиток не стоїть на місці. Нова поетична збірка Василя Загороднюка доводить це! Головне, що для молоді є приклад для наслідування! ».

Нагадаємо, що 1 вересня цього року за підтримки Благодійного Фонду Устина Мальцева вийшла книжка-розмальовка для першокласників «Морська Азбука», написана В. Загороднюком. Сподіваємося, що це не останній спільний проект, який спрямований на внутрішній розвиток людини!


Галерея (4 фото)

* Для перегляду клікніть на фото