Кращі українські благодійники 2011 року – хто вони? 20 Грудня 2011 15:53

Кращі українські благодійники 2011 року – хто вони?

15 грудня 2011 року пройшла церемонія нагородження переможців П’ятого Національного конкурсу «Благодійник року». Під високими зводами Мистецького Арсеналу, в оточенні коштовних шедеврів людської майстерності (у той час в Мистецькому Арсеналі тривав Великий антикварний салон), іскрили коштовності щедрої людської душі.

Вже п’ять років існує цей єдиний в Україні конкурс, що відкриває і відзначає добрі справи. За цей час понад 100 організацій і приватних осіб стали Благодійниками року, отримавши додатковий стимул і наснагу на добрі справи. Багато з них і досьогоді залишаються друзями і партнерами конкурсу, а деякі – як Маргарита Січкар (Ващук) чи Микола Ревук – беруть активну участь в його організації.

Отже, підведені підсумки ще одного благодійного року. Лауреати у 12 номінаціях і володарі 6 спеціальних призів стали відомі напередодні, 13 грудня. А нагородження переможців конкурсу «Благодійник року» перетворилося на справжнє свято радості і добра.

Для декого з лауреатів ця відзнака стала цілковитою несподіванкою. Адже процедура подання номінантів передбачає як самовисування, так і можливість подати кандидатуру іншою особою чи організацією. Наприклад, кандидатура Міжнародної благодійної організації «Добробут громад», цьогорічного володаря спеціального призу «За навчання дорослих заради покращення їх життя», була запропонована близько 20 разів – організаціями і приватними особами з усіх куточків України.

Нелегка робота була у цьогорічного журі – адже ювілейний конкурс побив усі рекорди як за кількістю заявок (їх було подано 160), так і за їх якістю.

Хто ж вони, кращі благодійники 2011 року? Які доброчинні акції, програми, проекти і досягнення були визнані найефективнішими?

«Транснаціональна компанія» – підприємство з іноземними інвестиціями «МакДональдз Юкрейн Лтд». З 2002 року у понад 100 країнах світу корпорація «МакДональдз» проводить міжнародну благодійну акцію «День щастя в «МакДональдз» («McHappy Day»).Акція проходить щороку у листопаді і приурочена до річниці прийняття Асамблеєю ООН Конвенції про права дитини (20 листопада 1989 року). В Україні за час існування акції понад 7 мільйонів гривень було спрямовано на допомогу 47 дитячим закладам у 28 містах України. Закуплено і встановлено у лікарнях кардіологічне, реанімаційне, неонатологічне, пульмонологічне обладнання, апаратура для надання невідкладної допомоги, яке допомогло врятувати життя десятків тисяч дітей. Остання акція зібрала рекордну суму – близько 3 мільйони гривень. На ці кошти будуть закуплені інкубатори для новонароджених у 26 лікарень України.

«Вітчизняна компанія – великий бізнес» – публічне акціонерне товариство «Концерн Галнафтогаз» (м. Львів). Концерн підтримав впровадження у Львові послуги «Соціальне таксі» задля вирішення проблеми транспортування осіб, які самотужки не мають змоги пересуватися та користуватися громадським транспортом. Цей проект уможливив транспортування львів’ян з особливими потребами у максимально зручних для них умовах та за мінімальну платню. Протягом 2011 року здійснено близько 1000 перевезень, послугу надано 130 особам. Окрім того, починаючи з вересня, «Галнафтогаз» щомісяця надає безкоштовне пальне для діяльності Соціального таксі.

«Вітчизняна компанія – середній бізнес» – Агрофірма ТОВ «Обрій ЛТД» (с. Харкове Талалаївського району Чернігівської області). Агрофірма «Обрій» вже 15 років сприяє розвитку свого району і робить багато добрих справ у соціальній сфері – будує газопроводи і водогони, підтримує обдаровану й талановиту молодь, зводить храми, поновлює пам’ятні знаки воїнам, загиблим у роки Великої Вітчизняної війни, допомагає знедоленим, сприяє оздоровленню та відпочинку дітей. Тільки за 10 місяців 2011 року агрофірма виділила на благодійні цілі 800 тисяч гривень.

«Вітчизняна компанія – малий бізнес» – ТОВ агрофірма «Земля» (с. Андріївка Покровського району Дніпропетровської області). Уже 10 років агрофірма «Земля» та її керівник Сергій Андрухов фінансово допомагають у проведенні виховних, спортивних та культурних заходів для учнів місцевої школи. Уперше за 45 років здійснено капітальний ремонт школи, встановлено сучасне мультимедійне обладнання і комп’ютерна техніка, проведено інтернет (Wi-Fi), відновлено стадіон та придбано спортивний інвентар, підтримано різноманітні культурологічні акції. Загалом у 2011 році агрофірма вклала у відновлення школи понад 1 мільйон гривень.

«Фізична особа – підприємець» – Родченко Ольга Петрівна (м. Вінниця). Вінницький дизайнер Ольга Родченко започаткувала у рідному місті благодійні вечори «З Любов’ю до Вас» на підтримку онкохворих дітей Вінниччини. Підприємиця організувала вже два такі вечори під гаслом «Любов – це єдине, що можна дати іншому, нічого не відбираючи в себе». Під час вечора, окрім концертної програми,
відбувається добровільний збір коштів і проходить благодійний аукціон. Останній захід зібрав 259 тисяч гривень, які були перераховані на рахунок дитячої обласної лікарні для хіміотерапії онкохворих дітей.

«Бізнесмен» – Когутяк Юрій Іванович (м. Київ). Юрій Когутяк вже багато років проводить благодійну роботу, останні п’ять років виділяє на добродійність понад 200 тисяч гривень щорічно. Він надає фінансову підтримку Благодійному фонду «Приятелі дітей» – надає стипендії студентам-сиротам, забезпечує оплату навчальних курсів, допомагає в побутових питаннях. Бізнесмен також допомагає Потіївській школі-інтернату для дітей с ДЦП та наслідками поліомієліту. Завдяки його підтримці в школі-інтернаті обладнано навчальні та ігрові приміщення, футбольне поле і тренажерний зал, збудовано ліфт для дітей-колясочників. А ще Юрій Когутяк подарував школі поні для проведення занять з іпотерапії. Загалом завдяки діяльності бізнесмена-благодійника допомогу отримали близько 200 чоловік.

«Корпоративний благодійний фонд» – Хмельницький регіональний благодійний фонд «Зміцнення громад» (м. Шепетівка Хмельницької області). Фонд вирішує найбільш гострі соціальні потреби місцевих громад Хмельницької, Чернівецької та Житомирської областей – залучає фінансово-матеріальні ресурси, налагоджує систему надання грантової підтримки організаціям, установам та ініціативним групам. Організація забезпечує сільські школи комп’ютерною технікою і доступом в інтернет, ремонтує і облаштовує ФАПи й сільські клуби, надає адресну допомогу, підтримує культурно-мистецькі акції, будує спортмайданчики. У 2011 році на реалізацію усіх напрямків виділено 4 мільйони 215 тисяч гривень.

«Благодійна організація» – Міжнародна Благодійна Фундація «Отчий Дім» (с. Петрівське Києво-Святошинського району Київської області). Фундація «Отчий дім» була створена лікарем Романом Корнійком і зареєстрована в січні 1999 року. Фундація вбачає своїм завданням повністю вирішити проблему дитячої безпритульності шляхом об’єднання зусиль церков, благодійних та громадських організацій, структур державної влади. За роки роботи організації в стінах «Отчого дому» перебувала 241 безпритульна дитина, з них 54 дитини повернулися в біологічні сім’ї, 29 вийшли в самостійне життя, усиновлено 52 дитини. Тільки у 2011 році Фундація витратила для проведення благодійної діяльності понад 3 мільйони 600 тисяч гривень.

«Представництво міжнародного благодійного фонду чи недержавної організації» – Представництво Міжнародного благодійного фонду Н.Потопаєвої у Вінницькій області. Організація займається реабілітацією та ресоціалізацією нарко- та алкозалежних людей (працює стаціонарне відділення), реабілітацією співзалежних (родичів залежних людей). За 2 роки до організації звернулися по допомогу та отримали психологічні консультації 180 чоловік, 30 чоловік проходили програму реабілітації в стаціонарному відділенні, ще 30 – пройшли тренінги для співзалежних. Організація також здійснює благодійні заходи і проекти з метою допомоги та підтримки ветеранів Великої Вітчизняної війни, дітей з кризових, малозабезпечених та багатодітних сімей, дітей-інвалідів та дітей-сиріт.

«Приватна особа» – Тупілко Віктор Петрович (м. Донецьк). Віктор Тупілко, інвалід війни 2-ї групи, учасник ліквідації аварії на ЧАЕС 1-ї категорії, у 1989 році створив і з тих пір очолює Всеукраїнську громадську організацію інвалідів «ЧОРНОБИЛЬ – ДОПОМОГА». Фактично вся діяльність організації здійснюється за рахунок Віктора Тупілка як приватної особи. Лише у 2011 році він вклав у діяльність організації понад 2 мільйони 800 тисяч гривень. Він заснував і підтримує громадський музей «Смолоскип», присвячений героям «чорнобильцям» і жертовникам українського народу. А для поповнення фондів музею організував 15 дослідницьких експедицій, в більшості з яких сам брав участь. Віктор Петрович – фундатор створення виставочного дослідження з відтворенням втрачених символів народного мистецтва Полісся з зони відчуження ЧАЕС «Пам’ять на життя»; організатор Форуму Небайдужих, який постійно діє і відтворює маловідомі сторінки історії нашого народу; організатор патріотичних молодіжних експедицій «Мандри Прапора» – прапор України символічно вже був в 10 країнах світу, в тому числі за Полярним колом.

«Приватна особа» – Шпенов Дмитро Юрійович (м. Кривий Ріг Дніпропетровської області). Народний депутат України Дмитро Шпенов як приватна особа надає велику допомогу закладам освіти Широківського району Дніпропетровської області, проініціювавши створення цілої освітньої мережі. На ці заходи ним особисто було виділено 300 тисяч гривень. У 20 шкіл та 11 дошкільних навчальних закладів придбано мультимедійні проектори, екрани, ноутбуки, копіювальна та інша оргтехніка. Також створені та функціонують сайти відділу та закладів освіти району, ведеться єдина електронна база закладів освіти, педагогічних працівників та учнів, електронні журнали та електронні щоденники. Також благодійник надає допомогу сім’ям, які потрапили у скрутні життєві
обставини, та людям похилого віку.

«Громада, колектив та неформалізована група» – Колектив Національного університету банківської справи НБУ (м. Київ). Наймасштабнішим соціальним проектом Університету є Студентський захід «Аукціон надій», який об’єднує студентів з усіх осередків УБС НБУ – в Харкові, Львові, Черкасах та Києві. За 5 років проведення цієї акції силами студентів зібрано близько 1 мільйона гривень, які були спрямовані на вирішення соціально-культурних проблем. Також упродовж багатьох років Університет опікується харківськими загальноосвітніми школами-інтернатами для дітей з вадами слуху та розумового розвитку, допомагає Чугуївському міському центру соціально-психологічної реабілітації дітей, надає підтримку Городоцькій школі соціальної реабілітації.

«Дитячий, юнацький колектив, молодіжна група» – Студентська рада Черкаського інституту банківської справи Університету банківської справи НБУ. У 2009 році черкаські студенти розпочали заходи з очищення річки Вільшанки. Кошти на це – 106 тисяч гривень – були зібрані під час IV «Аукціону надій». Метою акції стало очищення 1 кілометра річки у селі Мліїв Городищенського району Черкаської області, висадження дерев на берегах Вільшанки з метою їх укріплення. Також за ініціативи Студентської ради Черкаського інституту банківської справи УБС НБУ протягом 2010-2011 навчального року було проведено 8 доброчинних акцій для дітей-сиріт, інвалідів, хворих, інших малозахищених верств населення.

Спеціальний приз «За інноваційність у благодійності» – Міжнародний благодійний фонд «Планета взаємодопомоги» (м. Київ). Інноваційна соціальна мережа «Планета взаємодопомоги» (www.planetofsupport.org) надає можливість кожному громадянину або організації публікувати на сайті благодійні, соціальні проекти, програми чи ідеї, обговорити їх та знайти підтримку для втілення їх в життя. Це зручний і прозорий майданчик, який дає можливість звичайній людині достукаються до когось і отримати допомогу.

Спеціальний приз «За навчання дорослих заради покращення їхнього життя» – Міжнародна благодійна організація «Добробут громад» (м. Київ). Організація працює з сільськими громадами для покращення добробуту родин, піклуючись про довкілля, шляхом надання допомоги у вигляді тварин, рослин, знань, навичок, а також інших ресурсів бідним родинам для того, щоб допомогти їм відчути впевненість у своїх силах. З 1994 року в різних регіонах України було започатковано 68 проектів, близько 7000 селянських родин, об’єднаних у сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи або громадські організації, отримали допомогу.

Спеціальний приз «За розвиток благодійності на селі» – Благодійний фонд «Терра Деї», Закарпатський сільськогосподарський дорадчий центр (м. Берегове Закарпатської області). Організація, заснована у 2003 році, надає багатодітним сім’ям теплиці для вирощування овочів у низинних районах Закарпаття. Протягом 2008-2011 років побудовано 55 теплиць та 3 котли для їхнього обігріву. Також фонд сприяє підвищенню професійної підготовки господарників – проводить семінари, курси, індивідуальні консультації, ознайомлення з технологією вирощування окремих культур, ефективного використання мінеральних добрив та засобів захисту рослин тощо.

Спеціальний приз «За благодійність в сфері культури» – Благодійний фонд Сергія Терещука (м. Черкаси). Фонд відзначений за реалізацію культурної програми «Театральні вечори». Програма передбачала організацію вистав Черкаського обласного музично-драматичного театру імені Т.Шевченка в районних центрах та селах Тальнівського, Маньківського, Жашківського та Звенигородського районів. Метою програми є підвищення можливостей доступу сільського населення до театрального мистецтва, популяризація української класичної драматургії. На проект було витрачено близько 120 тисяч гривень.

Спеціальний приз «Медіа і благодійність»:

  • відділ «Люди» газети «Сегодня» за спецпроект «Малюк шукає батьків». Спецпроект реалізується вже три роки. За цей час завдяки публікаціям на сторінках газети «Сегодня» про малюків, які залишилися без батьків, сім’ю отримали близько 40 дітей.
  • мережа українських новин Корреспондент.net. У стрічці «Кореспондента» завжди є місце новинам про благодійність. А в 2011 році «Кор» став майданчиком для онлайн-аукціону, який проводиться спільно з фондом Олена Пінчук «АнтиСНІД». Всі кошти, отримані від аукціону. будуть спрямовані на закупівлю унікального обладнання INTERCEPT для Київського обласного центру крові – одного з найбільших і високотехнологічних центрів донорства в Україні.
  • програма «Вiкна – Новини», телеканал СТБ. Регулярне висвітлення благодійної діяльності в новинах одного з найпопулярніших в Україні телеканалів дуже важливе для оздоровлення суспільної атмосфери та привернення уваги громадськості до добрих справ.
  • редакція освітньо-художніх програм Національної радіокомпанії України
    багато років приділяє увагу розвитку й популяризації благодійності серед дітей і юнацтва. Зокрема, благодійна тематика постійно звучить у випусках новин, а також програмах «Старшокласник», «Школяда» та інших.

Спеціальний приз «Народний Благодійник»:

  • Тернопільський обласний благодійний фонд «Майбутнє сиріт». Метою діяльності цієї благодійної організації є допомога дітям-сиротам в адаптації до самостійного життя у відкритому соціумі, влаштуванні у прийомні сім’ї, сприяння сирітській молоді в отриманні якісної освіти, професійному розвитку, подоланні безробіття, покращенні побутових умов життя, для становлення самостійної, громадсько-активної позиції.
  • фонд батьківської допомоги «КРОХА» (м. Донецьк) – почесний диплом. Цей фонд, створений небайдужими батьками, багато років проводить благодійні акції зі збору коштів онкохворим дітям і дітям, які потрапили в біду. За цей час вони провели 10 загальноміських акцій, зібрали понад 50 тисяч гривень і придбали ліки для пацієнтів дитячих онкогематологічних відділень Донецька.

Вітаємо всіх, чиї добрі справи цього року отримали визнання. Дякуємо всім, хто брав участь у конкурсі, за їхнє велике серце і шляхетні справи.

Наступний, Шостій Національний конкурс «Благодійник року» традиційно стартує в кінці березня – на початку квітня 2012 року.