За сприяння Ліги українських меценатів відкривається виставка до 150-річчя з дня народження Євгена Чикаленка 21 Грудня 2011 14:49

Книжково-ілюстративна виставка під назвою «Україну та її народ він любив більше, як себе» відкривається 26 грудня о 15 год. у Музеї книги і друкарства України до 150-річчя з дня народження Євгена Харлампійовича Чикаленка – видатного громадського діяча, видавця, одного з найбільших меценатів українського руху кінця ХІХ – початку ХХ ст. Виставка створена за сприяння Ліги українських меценатів.

Є. Чикаленко народився 21 грудня 1861 року в с. Перешори на Херсонщині. Навчався в Одеській гімназії, згодом – у Єлисаветградському вищому земському реальному училищі, Харківському університеті. Походив із козацького роду.
 
Брав активну участь в українському національно-культурному русі як організатор і меценат. На його кошти вийшов «Словарь російсько-український в 4-х томах» (1893–1898), видавалися газети «Громадська думка» (1906) і «Рада» (1906-1914) та ін. Є. Чикаленко фінансував: видання творів українською мовою М.Коцюбинського, Б.Грінченка, В. Винниченка, А. Тесленка, що друкувалися в «Киевской старине» і «Літературно-науковому віснику»; організацію у Львові Українських наукових курсів, будівництво Академічного дому для студентів-українців тощо.

Благодійницька діяльність, якою займався постійно, стала філософією його життя, високим проявом патріотизму. Вже трохи затерлися слова Є. Чикаленка: «Легко любити Вкраїну до глибини своєї душі, важко любити її до глибини своєї кишені». Справді, він любив Батьківщину до глибини своєї кишені, хоч та кишеня була далеко не бездонною.
 
Є. Чикаленко був власником чималого господарства. Добре розумівся на ньому як практик і фахівець із вищою освітою, написав українською мовою ряд науково-популярних праць: «Розмови про сільське хазяйство» та інші, що розійшлися півмільйонним тиражем і були високо оцінені сучасниками.
Залишив «Щоденник», написаний езопівською мовою (у зв’язку з загрозою арешту), а також «Спогади», в яких відтворив панораму українського життя на зламі двох століть, тощо.
 
Євген Чикаленко помер 20 травня 1929 року в м. Празі, похований у с. Подєбради.
Виставку побудовано на основі музейної колекції – зібрані видання праць Є. Х. Чикаленка та дослідження про нього різних років, зокрема останні видання сучасних видавництв «Темпора», «Рада»… а також матеріалів із приватних архівів онука Є.І.Чикаленка, істориків Н. І. Миронець, І. М. Старовойтенко, бібліотеки імені О.Ольжича, Національної історичної бібліотеки України, експонатів з колекції музею СШ села Кононівка Черкаської області та ін.
 
Музей запрошує на відкриття і до обговорення ювілейної виставки Євгена Чикаленка.

Виставка діятиме до 31 січня 2012 року, щодня, крім вівторка, з 10 до 17 год.
 (Територія Національного Києво-Печерського заповідника). Довідки за тел.: 280-66-23, 280-79-76.