Члени Асоціації благодійників України дізналися, як створювати статті у Вікіпедії 25 Січня 2012 16:41

Члени Асоціації благодійників України дізналися, як створювати статті у Вікіпедії

25 січня 2012 року в приміщенні Асоціації благодійників України відбувся майстер-клас на тему «Українська Вікіпедія: принципи, тенденції, правила», який провів виконавчий директор громадської організації «Вікімедіа Україна» Юрій Пероганич.

Цей тренінг, ініційований Асоціацією благодійників України, мав на меті ознайомити представників громадських і благодійних організацій з головними засадами функціонування і правилами наповнення української Вікіпедії та залучити їх до створення і редагування статей. У ньому взяли участь співробітники організацій – членів Асоціації: благодійних фондів «Україна 3000» і «Товариство «Приятелі дітей», компанії «Імперіал Тобакко», а також представники друзів та партнерів Асоціації – Українського форуму благодійників, благодійних фондів «Відкриті серця України» і «Богуслав».

Українська Вікіпедія, яка 30 січня відсвяткує своє 8-річчя, сьогодні посідає друге місце в світі за зростанням популярності. Загалом вона містить понад 350 тисяч статей і наразі за їх кількістю знаходиться на 14 місці серед 282 вікіпедій світу. Вікіпедія є найвідвідуванішим інтернет-ресурсом України – за словами керівника «Вікімедіа Україна», щосекунди її сторінки переглядають 20 користувачів.

Юрій Пероганич розповів про головні принципи, якими треба керуватися при створенні статті у Вікіпедії – це верифіковуваність (тобто наявність посилань на авторитетні джерела), дотримання авторських прав і об’єктивність.

Після цього він показав, як створюється та оформлюється стаття і продемонстрував необхідні для цього технічні прийоми.

За словами Юрія Пероганича, усі правила Вікіпедії зводяться до п’яти основ: це є енциклопедія, її творці дотримуються нейтральної точки зору, її матеріали вільні для використання, учасники не порушують загальноприйнятих етичних норм, і нарешті – окрім цих, у Вікіпедії більше немає ніяких правил. «Будьте рішучими, не бентежтесь, сміливо редагуйте», – наголосив керівник «Вікімедіа Україна».

Нагадаємо, в українській Вікіпедії добігає кінця спільна акція Асоціації благодійників України і громадської організації «Вікімедіа Україна» – конкурс «Пишемо про благодійність».


Галерея (10 фото)

* Для перегляду клікніть на фото