Робочі зустрічі у Вашингтоні 10 Травня 2022 23:22

Перебуваючи з робочим візитом у США Президент Асоціації благодійників України Олександр Максимчук відвідав Вашингтон, де провів кілька зустрічей з представниками волонтерської спільноти, керівниками благодійних організацій та громадськими діячами, що працюють у США.

Олександр Максимчук разом із працівниками Американсько-української ділової ради (U.S.-Ukraine Business Council (USUBC), яка є членом Асоціації благодійників,  Надією Хомазюк та Олексієм Слюсаренко, а також представницею Посольства України в США Катериною Смаглій відвідали відкриття представництва Благодійного фонду «Разом» («Razom for Ukraine») у Вашингтоні. Президент Асоціації виступив на заході з вітальним словом в якому подякував команді «Разом» за велику роботу в допомозі Україні у несправедливій війні. У ході події також презентував роботу Асоціації та домовився з Президенткою БФ «Разом» Марією Сорокою та іншими активістами фонду координуватись у діяльності в Україні та США.

Фонд «Разом»  починався із невеличкої групки однодумців у соцмережах, а сьогодні їх близько двох сотень: активних волонтерів. Є осередки у Нью-Йорку, Вашингтоні, Детройті та Філадельфії. Після Майдану, під час якого Razom найкраще вдалось мобілізувати фінансові ресурси, вони прагнули зайнятись довготерміновими проектами – збирати кошти, наприклад, на українську освіту. Але й за океаном українську благодійність довелось спрямувати на ті ж цілі, що й в середині країни. Займались медичним обладнанням та допомогою українським військовим, особливо тим військовим, які повертаються з війни з посттравматичним синдромом. Наразі фонд допомагає долати наслідки війни та активно долучається до проектів, що допоможуть українцям.

В суботу 7 травня 2022 року на завершення короткого візиту до Вашингтону, Олександр Максимчук відвідав благодійний концерт українсько-американського бандуриста-віртуоза Юліяна Китастого, який відбувся в Українському домі, який було  відкрито у вересні 2021 року у столиці США (Ukraine House). Ця подія організована спільно з US Ukrainian Activists на підтримку медичного батальйону Госпітальєри Госпитальеры Hospitallers, які рятують життя на передовій у суворий час, коли Україна боронить свою свободу. У ході заходу також відбувся благодійний аукціон, на якому було презентовано витвори мистецтва українських майстрів.

Під час концерту та аукціону відбулися ряд зустрічей з громадськими діячами: скульпторкою та авторкою пам’ятника-Меморіалу жертвам українського Голодомору-Геноциду 1932-1933 років, який відкрито у 2015 році в Вашинтоні Ларисою Куриляс, одним із лідерів БО «United Help Ukraine» лікарем Юрієм Дейчаківським, Президенткою БО «US Ukrainian activists» Надією Шапоринською.

Окремо Олександр Максимчук проінформував Посла України в США пані Оксану Маркарову про роботу Асоціації благодійників України по налагодженню контактів із благодійними організаціями у США, які допомагають Україні. З відповідальними працівниками нашого посольства в США домовлено про координацію такої роботи та співпрацю у реалізації ініціатив Президента України Володимира Зеленського щодо систематизації та розширення благодійної допомоги Україні.

Усі вище перелічені зустрічі Президента Асоціації благодійників України Олександра Максимчука у Вашингтоні не могли б відбутись без сприяння команди Американської-Української ділової ради, в першу чергу її Президента Моргана Вільямса, директорів Марини Антонової, Надії Хомазюк, Олексія Слюсаренка, програмного спеціаліста Олександра Немченка. Асоціацію і Раду поєднує багаторічна співпраця та спільні проекти.