«ЄВС волонтерство» словами переможців конкурсу 17 Лютого 2012 14:11

«ЄВС волонтерство» словами переможців конкурсу

Пропонуємо Вашій увазі відгуки переможців конкурсу «ЄВС волонтерство». 15 лютого у Представництві ЄС в Україні нагородили переможців конкурсу фото-, відеоробіт «ЄВС волонтерство». Конкурсанти розповіли «Громадському Простору» про свою волонтерську активність і особливості представлених робіт.

На жаль, не всі переможці змогли бути присутніми. Тож, їхні призи і дипломи будуть передані їм згодом.

Друге місце у конкурсі фоторобіт здобула полячка Марта Кацвін – волонтер Вінницького регіонального центру інформації "Креатив", польська Фундація ім. Р. Шумана. Назва її роботи – «Казка про вавельського дракона».

 

Відеоробота Volunteering for Tolerance Dance отримала третє місце. Автори – Віталій Чорнориз, Donetsk Youth Debate Centre, Robert Shuman Foundation, Олексій Лавриненко, Вінницький регіональний центр інформації "Креатив". Сумчанин Олексій Лавриненко прокоментував нам свої фото про волонтерство, які теж були відзначені організаторами.

Робота «Тренер з мого подвір’я» здобула третє місце серед конкурсу фото і стала кращою в номінації глядацьких симпатій. Автор – Наталія Павлюк, організація: БГО «Центр освітніх ініціатив» (м. Львів). З нагоди вручення був присутній волонтер організації – Тарас, який і розповів нам про даний проект:

Давід Стулік, прес-аташе Представництва ЄС в Україні, наголосив: «Це ваша країна і ваша відповідальність! І ми тут роботу за вас не зробимо. Будемо допомагати, але ніхто з вас не знімає цієї відповідальності. Звичайно, у вас ще немає критичної маси громадянськості, але вона поступово з’являється. Європейська ідея може об’єднати вашу країну».

Томас Шофа, ресурсний центр SALTO EECA: «Зараз маємо набагато більше волонтерів ЄС в Україні. Так само багато українців їздить волонтерувати до країн Євросоюзу. Є цікавість з обох сторін, щоб обмінятися волонтерами. І самих волонтерів, щоб пізнавати інші країни… Пам’ятаю, які в мене були враження, коли я збирався їхати до України… Приїхати сюди на рік було для мене дуже екзотичною справою. Після цього я зрозумів, що українці і поляки як сусіди, дуже схожі, але маємо і дуже багато відмінностей. І цікаво дізнаватися про ці відмінності, бо через них можна дізнаватися про себе більше. Коли я дивився на ці фотографії, в мене було відчуття, що все це дуже потрібно. Було багато усмішок, але й багато сліз».

Також Давід Стулік зробив свого роду оголошення про те, що у 2012 році до Дня Європи в українській столиці планується грандіозне дійство і це, по суті, буде Місяць Європи. І волонтерів у цьому році потрібно буде набагато більше, аніж зазвичай (у попередні роки – в середньому 150 волонтерів). Правда, коштів на транспортні витрати і проживання добровольців із регіонів поки не передбачається, тож волонтерам прийдеться жити своїм коштом. Організатори ж вважають, що хороші враження від акції все компенсують. Набір волонтерів до Дня Європи, за словами пана Стуліка, буде проводити Молодіжний Європейський парламент.

Довідка про конкурс: Головна мета конкурсу «ЄВС волонтерство» – промоція волонтерства через презентацію досвіду волонтерів Європейської Волонтерської Служби програми «Молодь в дії» в Україні.
Всеукраїнський фото-відео конкурс «ЄВС волонтерство» проводився наприкінці 2011 року мережею інформаційних представників програми Європейської Комісії "Молодь в дії" в рамках Європейського Року Волонтерства.
Всього за словами організаторів було подано 87 заяв. Фото та відео, зроблено молодими людьми, які брали або беруть участь в ЄВС-проектах в Україні або країнах ЄС в рамках програми «Молодь в дії», а також українських організацій, які реалізовували або на даний час реалізують проект Європейської Волонтерської Служби в рамках програми «Молодь в дії».

Партнери конкурсу – Ресурсний Центр для країн Східної Європи і Кавказу SALTO EECA та Представництво Європейського Союзу в Україні.

Докладнішу інформацію про переможців та їхні роботи шукайте на сайті програми «Молодь в дії».

Громадський простір, Ірина Салій