Віктор Пінчук став першим українцем, якому вручили нагороду Trebbia 14 Березня 2012 16:32

Віктор Пінчук став першим українцем, якому вручили нагороду Trebbia

У Чехії вручали нагороди Trebbia. Ними вшановують меценатів та творчих людей, які сприяють допомозі людям і змінам світу на краще.

Прага дихає середньовіччям, яке поєднується зі сучасністю. Тож коли тут засновували премію присвячену тим, хто підтримує мистецькі та гуманітарні ініціативи, згадали святого Роха. Він допомагав хворим на чуму, сам захворів і зцілився на річці Требіа. На її честь і назвали нагороду.

Головні принципи нагороди – самопожертва і допомога ближнім. Чеська премія – це визнання всіх громадян світу – тих, хто не боявся викликів, а їхні ідеї допомагали людям. Серед шістдесяти лауреатів – музикант Роллінг Стоунс Ронні Вуд, росіяни Олег Табаков та Олена Образцова, чех Іржі Белоглавек – дирижер симфонічного оркестру BBC.

Вперше почесну нагороду отримав українець – Віктор Пінчук – за підтримку мистецтва та культури. Вручав статуетку сер Боб Гелдоф, також лауреат премії Trebbia – рок-музикант, який задумав й організував концерт Live-8 – на підтримку голодуючих Ефіопії. Шоу, яке пройшло у восьми містах, називають одним з найкращих в історії. А концерти Live-8 підштовхнули країни великої вісімки списати частину боргів країн, що розвиваються. У Празі Гелдоф кількома реченнями виклав маніфест меценатів.

«Пінчук відзначений журналом Time, так само як Стів Джобс, Заха Хадід. Він мислитель. Він знає, що гроші самі по собі не мають сенсу, вони просто товар, а значення набувають, лише коли їх спрямовують на добру справу. Він використовує свій розум заради майбутнього і заради змін», – каже музикант, благодійник Сер Боб Гелдоф.

У Празі Віктор Пінчук відмітив, що запорука успіху розвитку культури мистецтва – це співпраця держави і меценатів. Отримуючи нагороду, Віктор Пінчук згадав, як познайомився з куратором фонду – першим президентом Чехії Вацлавом Гавелом – у Нью-Йорку на дні народження президента США Білла Клінтона. Гавел – почесний член Trebbia і колишній президент Чехії, у душі вважав себе не політиком, а художником. Тому на церемонії вручення нагород Trebbia, з аукціону продали його картину «Білий кінь у космосі» – півтора мільйона крон підуть на благодійність. Батько нагороди Trebbia – Міро Смолак каже, що його лауреати та члени фонду схожі, адже змінюють світ на краще.

Свою популярність конвертує у допомогу ближнім Віталій Кличко, який приїхав у Прагу підтримати співвітчизника. Чемпіон світу став одним з головних гостей вечора і говорив, як завдяки доброчинності можна покращити життя українців.

Цінності допомоги ближньому, актуальні як у чотирнадцятому столітті, коли проповідував святий Рох, так і нині, коли благодійністю переймаються люди всієї планети

Джерело: «ФАКТИ», ICTV