Найбагатший благодійний фонд був у СРСР, а Україна – найменш співчутлива країна 19 Квітня 2012 12:10

Історію української благодійності від радянських часів простежило «Коло».

Протягом минулого року Україна різко піднялася у рейтингу благодійності з 150 на 105 позицію. Проте зрівнятися у показниках не вдається навіть із країнами Африки. Попри значні успіхи у показниках та рейтингах, українці залишаються мало співчутливими.

Найвідоміший радянський благодійний фонд проіснував 31 рік

Пожертви та праця на благо Фонду Миру широко практикувалася у часи Радянського Союзу.  Радянський Фонд миру, миротворча благодійна неурядова організація, була заснована 27 квітня 1961 року та проіснувала до 1992.

Серед засновників найпотужнішого радянського благодійного фонду:

– Радянський комітет захисту миру,
– Комітет молодіжних організацій СРСР,
– Комітет радянських жінок,
– Союз радянських товариств дружби та культурних зв’язків із зарубіжними країнами.

За 1992 рік на основі Радянського фонду миру була утворена Міжнародна асоціація фондів миру, до складу якої увійшли 10 колишніх радянських республік.

Першим головою фонду став Борис Польовий – російський журналіст і письменник.

Фонд миру наповнювали завдяки праці неповнолітніх та церкви

Оскільки Радянський фонд миру вважався громадською організацією, він мав фінансуватися за рахунок добровільних та примусових внесків громадян та організацій:

– церковні приходи та єпархії мусили більшу частину своїх прибутків перераховувати фонду;
– вилучення з оплати трудової практики школярів;
– кошти від «вахт миру»: працівники радянських підприємств мусили заробітну плату за день перерахувати до фонду.

Фонд був закритою, непрозорою організацією, яка не друкувала свої фінансові звіти. Точні суми його прибутків та витрат і досі залишаються таємницею. За деякими даними, Радянський Фонд Світу збирав близько 400 мільйонів карбованців на рік. У інтерв’ю газеті «Коммерсантъ» другий голова правління фонду Анатолій Карпов назвав цифри: «У 1989 році правління Фонду миру, яке я очолював, володіло ресурсами у 4,5 мільярда карбованців. Це шалені гроші у ті часи. У приблизному перекладі це близько 7 мільярдів доларів».

Фонд миру фінансував такі проекти:

– Радянський комітет захисту миру і Всесвітньої ради миру;
– Сплачував за навчання студентів із країн Азії та Африки у СРСР;
– Допомога країнам, у яких були конфлікти з радянською участю: Ангола, В’єтнам, Нікарагуа, Ефіопія, палестинські біженці у Лівані;
– Фінансування встановлення пам’ятників загиблим радянським воїнам у Європі;
– Допомога постраждалим у Спітакському землетрусі;
– Допомога постраждалим у Чорнобильській аварії.

Рейтинги доброти – українці поступаються африканцям

Загалом, сьогодні українці ставляться до роботи фондів досить насторожено. За даними дослідження, проведеного у 2010 році організацією «Демократичні ініціативи» 17,5 % українців вважають, що благодійністю займаються, щоб потрапити до влади. 11,6% – для заробляння грошей. 15% опитаних взагалі не цікавилися діяльністю благодійних організацій.

Українці найменш співчутлива нація – у рейтингу благодійності, опублікованому британським фондом Charities Aid Foundation, Україна опинилася на 105 місці з 152 можливих. Між тим, одна з найбідніших країн світу, Сьєра-Леоне, у цьому рейтингу на 11 місці.

– Я щотижня виділяю близько 50 доларів на благодійність, – розповів журналісту «Кола» Алекс, студент медакадемії, родом із Конго. – Раз на тиждень у себе на батьківщині я ходжу до церкви і відношу туди непотрібний одяг та гроші. Полтавські «попрошайки»  мене вже добре знають. Коли бачать мене, впізнають. Колись один з них підійшов до мене і попросив гроші на лікування. Я запитав, скільки йому потрібно. Він відповів 300 гривень. У мене було 200 гривень, я їх віддав. Наступного дня я його знову побачив, він знову просив гроші на лікування.

Довідка «Кола»:
Найбільш відкриті й публічні благодійні фонди України (за даними Річного звіту про стан розвитку благодійності – 2011): фонд Ріната Ахметова «Розвиток України», благодійний фонд братів Кличків, фонд Віктора Пінчука, фонд Олени Пінчук «АНТИСНІД», Міжнародний благодійний фонд «Україна 3000», благодійний фонд «Карітас Україна».

Америка нам допоможе

На сьогоднішній день найбільше благодійних фондів у США – за різними даними їх зареєстровано понад 65 тисяч. Щоденно там створюється 7 нових організацій. За рахунок цих пожертв у країні фінансується близько третини всіх соціальних програм. За даними центру соціальних досліджень Національної академії Наук України, найбільше жертвують на підтримку релігії – 36 %, освіти – 15 %, охорону здоров’я – 9 %. Майже 44 % дорослого населення США працювало волонтерами.

Зокрема, фонд Білла та Мелінди Гейтс витрачає на благодійність більше 1 мільярда доларів – це майже стільки, скільки Всесвітня організація охорони здоров’я. Зокрема, на Полтавщині саме за рахунок цього фонду десятки сільських бібліотек були обладнані інтернет-центрами.

В Україні очікують новий закон про благодійність

Віктор
Янукович, Президент України своїм указом від 24 березня 2012 року визначив розвиток благодійництва одним із завдань державної політики розвитку громадянського суспільства і доручив забезпечити ухвалення Закону «Про благодійництво та благодійні організації».

Цей закон у Верховній Раді розглядають уже 2 роки. Його було ухвалено у першому читанні ще у 2011 році, але до другого читання його досі так і не підготували. Серед спірних питань: вимога обмежити благодійним фондам можливість здійснювати господарську діяльність, заборонити створювати підприємства, які дадуть можливість заробляти кошти, а прибуток направляти лише на благодійну діяльність.

Загалом же закон має спростити створення та реєстрацію благодійних фондів, зробити благодійні пожертви більш прозорими, зміцнити правові гарантії їх цільового використання, прискорити надання термінової благодійної допомоги.

«Коло»