Польським інвалідам дорогу прокладають… криголами 19 Квітня 2012 15:33

Варшава – «Криголами» – так називається масштабний польський проект, який заохочує працедавців брати на роботу інвалідів. У польському Сеймі урочисто відзначили 7-річчя функціонування цієї програми, яка прокладає дорогу інвалідам на ринку праці. Як твердять координатори проекту, упродовж семи років їм вдалося подалати багато стереотипів щодо можливостей інваліда на ринку праці. Внаслідок цього, говорять вони, у цілій Польщі роботу знайшли тисячі інвалідів.
 
Інвалідний візок – не вирок, він не обов’язково мусить означати непридантість до праці. В цьому переконана «Польська організація працедавців для інвалідів». За даними цієї організації, в Польщі кілька мільойонів інвалідів, чимало з яких хотіли б працювати. На жаль, потенційні працедавці ставляться до них з упередженням. Мовляв, що може людина на візку?
 
Саме з ініціативи «Польської організації працедавців для інвалідів», у 2006-му в Польщі розпочалася нетипова рекламна кампанія. Її завдання – заохотити державні установи та приватний бізнес до працевлаштування інвалідів. З цією метою ініціатори кампанії проводять щорічний конкурс «Криголами».
 
Працедавці інвалідів мають свого «Оскара»
 
Назва конкурсу «Криголами» натякає на те, що працедавці, які беруть на роботу інвалідів, неначе ламають лід упередження щодо людей на інвалідних візках. Перемагають у конкурсі ті фірми, які ефективно використовують працю інвалідів – з користю для себе та людей на візках. Переможці отримують спеціальну відзнаку – фігурку у вигляді криголама. Держава, а також підтримка цього конкурсу зірками польського шоу-бізнесу посприяли тому, що відзнака «Криголам» стала досить престижною. Про її вручення повідомляють провідні польські медіа.
 
 Значенення програми «Криголами» високо оцінює Марек Плюра – депутат Сейму, голова парламентської групи з питань інвалідів. Він сам пересувається на візку, тож добре знає, з якими проблемами доводиться стикатися інвалідам.
 
«Конкурс «Криголами», – каже Плюра, – дає можливість популяризувати позитивний досвід. У рамках цього конкурсу можна показувати, що і великі фірми, і малі, і нові, і ті, які існують вже десятки років, – це місця, де активність інвалідів стає їхнім життєвим шансом. Це функціонує на принципах взаємності, адже так, як місце праці важливе для інваліда, так ефективний, відданий роботі працівник є тим фундаментом, на якому будується розвиток господарської діяльності у ці нелегкі для економіки часи».
 
Ламають стереотипи, повертають в активне життя
 
Що ж змінилося в Польщі упродовж семи років функціонування програми «Криголами»? З цього приводу Ян Зайонц, голова «Польської організації працедавців для інвалідів», зазначив: «Я вважаю, що багато змінилося, особливо, якщо йдеться про подолання ментальних бар’єрів – це головні перепони, які найважче подалати. Це не вдасться вирішити з допомогою грошей з ЄС. На це потрібен час, потрібні роки, це потрібно популяризувати. Потрібно створювати зразки для наслідування, а саме таким зразком є «криголами».
 
За словами Зайонца, «Криголами» фактично повертають до активного життя багатьох людей, які відчували себе непотрібними суспільству. З іншого боку, каже Зайонц, програма показує, що можна бути успішним бізнесменом, працевлаштовуючи інвалідів. Так, як наприклад, один із лауреатів нагороди «Кригололами» бізнесмен Юзеф Бодзьони. У його фірмі працює 240 інвалідів, які комплектують складну вимірювальну апаратуру. Вироби цієї польської фірми йджуть на експрот до багатьох європейських країн.
 
Упродовж семи років у конкурсі «Криголами» взяли участь 1915 фірм, установ та організацій.

Радіо Свобода, Юрій Савицький