Вінницькі зоозахисники активно взялися за вирішення проблем щодо бездомних тварин 2 Серпня 2012 11:08

28 липня до півсотні людей зібралося на мітингу в Вінниці у сквері Козицького, щоб привернути увагу городян до цієї проблеми.

Головні ініціатори акції – організація «ЗООзахист. Вінниця», яка вже протягом двох років займається подібними питаннями. За пару днів до цього було складено лист-звернення до вінницького мера Володимира Гройсмана і почався збір підписів всіх, хто «за». У листі захисники просять звернути увагу на актуальну на сьогодні проблему і пропонують свої заходи щодо оптимального вирішення даного питання. Зокрема зазначають, що проблему з бездомними тваринами треба вирішувати, насамперед, гуманними методами.

Як відомо, останнім часом в місті позбувалися від «непотрібних» собак жорстоким отруєнням, при якому ті мучилися по кілька годин на вулицях. За словами вінничан, труїли собак люди з зеленого УАЗика. Машина ця, як виявилося, належить комунальному підприємству «ЕкоВін». На даний момент всі звернення і питання з цього приводу представники «ЕкоВіна» ігнорують.

Більш того, підприємство кілька тижнів не вивозило з Вінницького притулку для бездомних собак сміття. Уявіть собі, стан незібраної території, де знаходиться близько двохсот собак. І тільки через тижнів два, після того, як підприємству заплатили, сміття вивезли.

Що стосується мітингу, то пройшов він досить мирно. Люди прийшли з плакатами, а деякі – зі своїми собаками, вони роздавали перехожим листівки і на спеціальних бланках збирали підписи під листом до мера. В основному серед активістів була молодь, але все-таки проблема турбує і людей старшого віку – вони теж прийшли підтримати мітингувальників.

Андрій Вербецький – один з організаторів мітингу, зачитував звернення до мера, а також збирав у бажаючих добровольців гроші на операцію собаки з притулку. Рудому, який потрапив в аварію, вже давно необхідна ампутація передньої лапи, але так як грошей не було, вона весь час відкладалася. В ході акції всього було зібрано 325 грн. І вже у вівторок, 31 липня, в клініці Айболит собаці провели операцію.

На наступний день після мітингу відбулася ще одна благодійна акція. 29 липня група добровольців зібралася грошима і іншими необхідними речами (медикаменти, шприци, дошки, старий одяг та інше) і передали це все притулку «Планета».

На протязі декількох днів у місті ще збирають підписи. У четвер ініціатори зустрічаються в тому ж сквері Козицького та здадуть всі бланки Андрію Вербецькому. А в п’ятницю лист з підписами планують віддати Володимиру Гройсману.

Джерело: «Громадський простір»