Київським благодійникам вдалося створити довірчі стосунки з бездомними 5 Вересня 2012 14:04

Наприкінці серпня в Донецьку пройшла спецоперація з обліку бомжів. Як повідомляє donbass.ua, дана операція проводиться з метою виявлення та обліку осіб без певного місця проживання, а також контролю за рівнем злочинності серед ненадійного контингенту.

З якою метою виявляють особи бездомних і яким чином буде контролюватися рівень злочинності – джерело умовчує, але зрозуміло одне: донецькі бомжі тепер враховані, пронумеровані і внесені до картотеки МВС. Як стало відомо, в Києві теж існує практика обліку бездомних, тільки ініціювали її не спецслужби, а благодійники, до того ж досить давно.

Ситуацію прокоментував Президент Благодійного Фонду «Соціальне Партнерство» Артем Макєєв:

– Це добре тільки в тому випадку, якщо бездомні завдяки такому посвідченню зможуть реалізовувати свої конституційні права, отримати харчування і тимчасове житло. Якщо ж ні – то це тільки обмеження їхніх прав і свобод, а може навіть і порушення. Я не знаю, скільки зусиль і ресурсів було витрачено в ході цієї акції, але, на мій погляд – краще б влада подбала про організацію пунктів харчування і роздачі одягу для цих бомжів. Тоді б вони самі прийшли, і не довелося б бігати за ними.

У нас це вже звична практика – годувати, вдягати, лікувати й обігрівати бездомних. Про нас знають і самі приходять по допомогу. Ми ведемо облік бездомних, видаємо їм тимчасові посвідчення, але не з метою відзвітуватися, а з метою реально їм допомогти. Робимо це давно – вже 14 років, і, як показує практика, небезрезультатно – вони відновлюють документи, влаштовуються на роботу, приходять лікуватися. Тільки з початку 2012 року ми видали 321 000 порцій їжі, відновили 49 паспортів, надали медичну допомогу майже 9 000 чоловік. Люди щодня звертаються по допомогу і не бояться, що їх тут образять. Я переконаний, що подібні взаємини потрібні будуватися на довірі.

Як бачимо, при правильному підході не потрібно влаштовувати облави і спецоперації. Бездомні самі прийдуть, і будуть приходити знову і знову – туди, де до них добре ставляться. Київським благодійникам вдалося створити довірчі стосунки з найскладнішою і водночас найбільш беззахисною категорією населення – з бездомними. Їх секрет простий – регулярне надання необхідної допомоги.

Тому, якщо ви хочете допомогти потребуючим – звертайтеся у благодійні фонди і громадські організації. Вони надають допомогу системно і професійно. Ми рекомендуємо вибирати організації з великим досвідом надання допомоги. Адже благодійність – штука постійна. Допомагати потрібно систематично, інакше це не благодійність, а піар-хід.

Джерело: RegioNews