Відбулася друга Конференція Асоціації благодійників України 18 Вересня 2012 22:41

Відбулася друга Конференція Асоціації благодійників України

18 вересня 2012 року в Києві у Малій галереї Національного культурно-мистецького та музейного комплексу «Мистецький Арсенал» відбулася друга Конференція Всеукраїнської благодійної організації «Асоціація благодійників України».

Традиційно восени Дирекція Асоціації запрошує її членів до Києва, щоб представити звіт за рік роботи й обговорити плани на майбутнє. Якщо минулорічна, перша Конференція була скоріше установчою, то сьогодні Асоціації є про що звітувати.

У Конференції взяли участь представники більшості членів Асоціації – БФ «Приятелі дітей», МБФ «Отчий дім», МБФ «Україна 3000», БФ «Мистецький Арсенал», МБФ «Здоров’я українського народу», ГО «Український центр розвитку музейної справи», МБФ «Планета взаємодопомоги», Хмельницького благодійного фонду «Хесед Бешт», ГО «Аналітична агенція «Українська марка», ПІІ «Імперіал Тобако Юкрейн», Української торгово-промислової конфедерації, МБФ на честь Покрови Пресвятої Богородиці, БФ імені Марії Заньковецької, БФ анімалотерапії Маргарити Січкар, ГО «САМІ», ГО «Вікімедіа Україна», ТОВ «Видавництво «Глоуберрі Букс», БФ «Благомай», Фонду допомоги нотаріусам, ГО «Мелодія життя», ГО «Вектор» і БФ «СТОПРАК». Були присутні на засіданні члени Наглядової ради Асоціації – Марина Криса і Сергій Фоменко, члени Правління, а також Анжеліка Рудницька – журналіст і мисткиня, відома своєю широкою громадською роботою.

Сьогодні на рахунку Асоціації – значний досвід роботи і велика кількість проведених і підтриманих акцій. За минулий рік до Асоціації приєдналися ще 10 членів. Засідання розпочалося з вручення Свідоцтв про членство представникам останніх чотирьох організацій, що влилися в лави Асоціації, – це Фонд анімалотерапії, ГО «Вікімедіа Україна», ГО «САМІ» та Олена Зубрицька, яка вступила до Асоціації як фізична особа і представляє Фонд допомоги нотаріусам.

Звіт Правління презентував Президент Асоціації благодійників України Олександр Максимчук. Він розповів про основні програми і проекти, які Асоціація реалізувала упродовж останнього року власними силами або у співпраці з іншими організаціями. Найбільші з них – це проведення Національного конгресу «Благодійна Україна» і презентація Річного звіту про стан розвитку благодійності в Україні, спільний з компанією «Імперіал Тобако Юкрейн» довготривалий проект «Київ – наше місто», співпраця з ГО «Вікімедіа Україна» зі створення в українській Вікіпедії статей на благодійну тематику, арт-проект «Кольори життя».

Також Олександр Максимчук повідомив, що за останній рік Асоціація благодійників почала проводити міжінституційну роботу. Так, у березні 2012 року Асоціація стала членом Глобального договору ООН, а у вересні 2012-го приєдналася до Меморандуму про співробітництво у програмі «Банк добрих справ».

Доповів Президент Асоціації і про те, хто за останній рік отримав нагороди і відзнаки, запроваджені Асоціацією. Він повідомив, що Спеціальна відзнака «Сяйво добра» цього року вручалася двічі – під час Національного форуму «Добро починається з тебе» (її володарем став Роман Расевич, завідуючий Монастириським районним методичним кабінетом Тернопільської області) і в рамках Всеукраїнської акції «Музейна подія року» (Асоціація відзначила благодійну роботу Кіровоградського обласного художнього музею). Олександр Максимчук нагадав про Спеціальний приз «Народний благодійник», який Асоціація вручила у рамках 5-го Національного конкурсу «Благодійник року», а також про патронат номінації «Соціальні проекти» Всеукраїнського молодіжного конкурсу «Новітній інтелект України».

«Ми ведемо свою роботу відкрито, ратуємо за те, щоб благодійність в Україні ставала більш професійною та публічною, – сказав Олександр Максимчук. – Сподіваюся, що нам це вдається».

Бухгалтер Асоціації благодійників Анастасія Огій представила фінансовий звіт організації за період з 1 вересня 2011-го по 1 вересня 2012 року. Виконавчий директор Юлія Яндрова озвучила рішення Правління щодо переведення двох організацій – дійсних членів Асоціації в асоційовані члени (це МБФ «Ліга українських меценатів» та Благодійний фонд Начального Пластуна). Віце-президент Асоціації Олександр Олійник окреслив плани на наступний рік.

Учасники Конференції порушили низку питань щодо збільшення ефективності роботи Асоціації благодійників. Зокрема, президент МБФ «Здоров’я українського народу» Сергій Сошинський виступив із пропозицією переглянути політику Асоціації щодо членських внесків, а також вніс низку конструктивних зауважень стосовно її діяльності. Також Конференція обговорила подальшу долю деяких проектів, якими опікується Асоціація.

Конференція Асоціації благодійників України прийняла рішення розширити склад керівних органів: Правління – до семи чоловік, Наглядової ради – до п’яти. Погодившись
з пропозицією Голови Наглядової ради Асоціації Марини Криси Конференція включила до складу цього органу Маргариту Січкар та Анжеліку Рудницьку. Разом з тим Конференція прийняла пропозицію Президента Олександра Максимчука ввести до складу Правління Ольгу Вієру, Голову БФ «Мистецький Арсенал», та Володимира Демчака, президента Української торгово-промислової конфедерації.

Конференція ВБО «Асоціація благодійників України» проводиться раз на рік. На неї запрошуються представники усіх членів Асоціації, її керівних органів, а також впливові особистості, відомі своєю громадською роботою. Перша Конференція Асоціації благодійників України відбулася 25 жовтня 2011 року.

Фото Максима Короденка


Галерея (31 фото)

* Для перегляду клікніть на фото