Жителям Черкас безкоштовно вимірювали тиск на центральній площі міста 25 Вересня 2012 11:31

Перевірити стан свого здоров’я безкоштовно. У Черкасах медики провели благодійну акцію. У центрі міста облаштували два пункти, де кожен міг виміряти свій артеріальний тиск. Від охочих не було відбою. Організатори задоволені, адже хотіли змусити людей піклуватися про власне здоров’я.

Пенсіонерка Ольга Швидка має проблеми із серцем. Тож, коли побачила медиків, вирішила поміряти тиск. Результат жінку шокував.

Ольга Швидка, мешканка Черкас: – Оно меня больше расстроило. Вообще я меряю дома, то у меня 160 на 80, когда я меряю дома.

У здорової людини тиск, зазвичай, 120 на 80. Вищий показник – перша ознака гіпертонії, кажуть медики. За статистикою, проблеми із артеріальним тиском в області має кожен двадцятий. Гіпертонія – хвороба літніх людей, але з кожним роком вона молодшає.

В’ячеслав Долецький, співорганізатор акції: – Основна ідея цієї акції: це привернути увагу людей середнього віку та старшого віку до того, що треба вимірювати артеріальний тиск.

Бажаючих виміряти тиск виявилось чимало. Біля столів швидко шикувались черги. Дані пацієнта і результат лікарі одразу заносили у спеціальний список, його опрацюють і згодом передадуть у поліклініку. Перехожим із завищеним тиском – консультацію надавали на місці.

Наталя Шамкая, медсестра: – Если высокое давление, человек должен с собой носить нитроглицерин. Хотя бы чтоб под язык положить и сбить и не получить инсульта. А потом к терапевту или к кардиологу обратиться.

Акція тривала 4 години, за цей час медики встигли перевірити тиск майже у сотні городян. Якщо дозволить погода, організатори обіцяють, повторити експеримент.

Джерело: podrobnosti.ua