Держава закликає волонтерів взяти участь у наданні допомоги бездомним 7 Листопада 2012 16:25

Відтепер до вирішення проблеми бездомності в Україні підключені не тільки Міністерство соціальної політики і місцеві адміністрації, але й правоохоронні органи. З наближенням холодів Прем’єр-міністр Микола Азаров закликав ці структури порахувати кількість бездомних і на зимовий період за кожним закріпити місце для харчування і обігріву.

Такий заклик глави виконавчої влади є добрим сигналом. Мабуть там, зверху, починають розуміти і усвідомлювати, що проблема бездомних людей в Україні існує. Нехай це прозріння і сезонне – викликане наближенням холодів – однак сталося воно завчасно, і можна назвати його першим кроком влади назустріч її бездомним громадянам.

Крім того, минулого тижня Микола Азаров, під час зустрічі з представниками молодіжних та волонтерських організацій, закликав волонтерів взяти участь у наданні допомоги бездомним. Це вірний хід, адже молодь сповнена ентузіазму, молоді люди в своїй більшості ще не створили сім’ї і мають більше вільного часу, який можна використовувати на користь ближньому. Але важлива й інша сторона цього заклику. Звертаючись за допомогою до волонтерів, держава тим самим визнає, що самостійно вона не впорається з проблемою бездомності.

Квартальні та річні звіти міністерств і відомств рясніють гарними цифрами кількості пунктів обігріву та харчування, показниками роботи соціальних установ. Наскільки ця статистика відповідає реальності? Хочеться вірити, що відповідає. Однак, згідно з повідомленнями прес-служби Благодійного Фонду «Соціальне партнерство», кількість людей, які отримують щоденну допомогу в пунктах надання допомоги бездомним, постійно зростає. У середньому щотижня в Фонд приходить на 20-30 осіб більше. А з настанням морозів – стоятимуть черги.

Самостійно держава не справляється з сьогоднішньою проблемою. І нехай заклик допомоги до молодих волонтерам дуже слабкий, але і вже з цим можна привітати нашу владу. Визнання неспроможності вирішити проблему самотужки – це початок нового шляху. «Ми вже не один рік пропонуємо місцевій і національній владі своє бачення вирішення проблеми та варіанти спільної роботи в сфері допомоги бездомним і малозабезпеченим та їх реабілітації. Поки нас не особливо бажали чути, і наші спроби достукатися у високі кабінети не увінчувалися особливим успіхом. Вже тепер, будемо сподіватися, що крига скресла. І можливо, вже у найближчому майбутньому держава зможе зрозуміти, що лише спільними зусиллями можливо вирішити проблему бездомності», – повідомив Артем Макєєв, президент Всеукраїнського Благодійного Фонду «Соціальне Партнерство».

Матеріал наданий ВБФ «Соціальне партнерство»