Благодійні фонди в регіонах України збиратимуть пожертви для порятунку життя 15 Листопада 2012 21:09

Благодійні фонди в регіонах України збиратимуть пожертви для порятунку життя

15 листопада в Україні представили благодійні фонди — переможців конкурсу грантів «Врятуймо добру людину!», проведеного в рамках другого етапу всеукраїнської соціальної програми «Банк добрих справ». Благодійні фонди, які стали партнерами програми в регіонах, допоможуть малозабезпеченим українцям збирати кошти на доброчинність.

В Україні дуже гостро стоїть проблема збору коштів на невідкладну медичну допомогу для вирішення проблем зі здоров’ям. Держава не спроможна забезпечити навіть мінімальну фінансову підтримку для термінових хірургічних операцій за кордоном, лікування й реабілітації хворих. Сім’ї, у яких є тяжкохворі, здебільшого належать до малозабезпечених верств населення і не можуть самостійно зібрати потрібну суму на операцію чи лікування.

Через необізнаність більшості українців з правилами й нормами збору пожертв у них часто виникають правові конфлікти з податковими органами. Маловідомий факт: в Україні приватні банківські рахунки, відкриті з метою збору пожертв на лікування чи операцію, оподатковуються в розмірі 15% або 17% залежно від розміру зібраної суми. Люди втрачають шосту частину зібраних коштів, підлягають штрафам і санкціям з боку податкових органів.

На початку жовтня 2012 року АБ «Укргазбанк» та Фундація імені князів-благодійників Острозьких у рамках всеукраїнської ініціативи «Банк добрих справ» оголосили серед регіональних благодійних фондів і громадських організацій конкурс грантів на проведення доброчинних кампаній для порятунку життя і здоров’я людей з активним залученням громади. Конкурс охопив усі 24 області країни та АР Крим.

Мета грантового конкурсу «Врятуймо добру людину!» — підтримати регіональні благодійні організації, які допоможуть малозабезпеченим сім’ям збирати пожертви для порятунку життя і здоров’я їхніх рідних шляхом проведення прозорих і відкритих доброчинних акцій і кампаній за участі волонтерів, благодійних та релігійних організацій, торгівельних мереж, банків, ЗМІ.

Подані на конкурс проекти розглядала й оцінювала незалежна експертна комісія. До кожної заявки експерти застосовували 8 критеріїв оцінювання, 2 з яких дозволяли оцінити саму організацію-учасника конкурсу і ще 6 критеріїв — проект цієї організації.

Оцінка організації, яка подала заявку на здобуття гранту, передбачала наявність у неї досвіду і кваліфікації, потрібних для проведення доброчинних акцій і кампаній у місцевій громаді. Експертна комісія враховувала, чи є в цьому регіоні потенційні джерела фінансування, чи володіє організація позитивним досвідом роботи з донорами, волонтерами і бізнесом щодо залучення пожертв, спроможність самої організації виконати запропонований проект. Учасники конкурсу мали забезпечити не менше 30 % бюджету проекту власним фінансовим внеском або внеском своїх партнерів.

Спеціалісти Фундації імені князів-благодійників Острозьких організують для переможців конкурсу семінар-тренінг з проведення доброчинних кампаній. Після короткого навчання регіональні благодійні фонди й організації зможуть допомагати малозабезпеченим сім’ям збирати пожертви на лікування тяжкохворих.

Відтепер у регіонах України є місце, куди люди і сім’ї, які потребують матеріальної і моральної підтримки, можуть звернутися по допомогу. В рамках програми «Банк добрих справ» працівники благодійних фондів і громадських організацій разом з волонтерами й родичами проводитимуть доброчинні вуличні акції і кампанії з дверей у двері, встановлюватимуть доброчинні скриньки для збору пожертв у торговельних мережах, церквах і громадських установах, залучатимуть до доброчинності регіональний соціально відповідальний бізнес, поширюватимуть листи про допомогу, проводитимуть доброчинні лотереї, аукціони, марафони за участю ЗМІ та інші публічні заходи.

Усі зібрані благодійними фондами і волонтерами кошти буде передано на лікування тяжкохворих. Така доброчинна діяльність протягом одного року гарантує порятунок життя і здоров’я не менше 25–30 українців. Загалом за результатами партнерства з регіональними організаціями в рамках програми «Банк добрих справ» планується зібрати від 2,5 млн до 10 млн гривень пожертв.

Всеукраїнська соціальна програма «Банк добрих справ» стартувала у вересні цього року з ініціативи АБ «Укргазбанк» та Фундації імені князів-благодійників Острозьких. Її мета — спільними зусиллями рятувати життя і здоров’я українців. Другий етап програми — регіональна партнерська програма «Укргазбанку» і благодійних фондів «Врятуймо добру людину!» — пропонує практичне вирішення проблеми збору коштів на невідкладну медичну допомогу.

Більш детально з інформацією по програмі можна ознайомитись за матеріалами прес-конференції в режимі онлайн, яка відбулася в прес-студії «Сьогодні Мультімедіа» 15 листопада 2012 року: