Відбулася робоча рзустріч директорів інтернатних закладів з благодійним фондом «Майбутнє сиріт» 3 Грудня 2012 14:33

Відбулася робоча рзустріч директорів інтернатних закладів з благодійним фондом «Майбутнє сиріт»

За ініціативою Тернопільського обласного благодійного фонду «Майбутнє сиріт», 30 листопада 2012 р. відбулася робоча зустріч директорів із 15 інтернатних закладів Тернопільської області, де навчається та проживає близько 160 дітей-сиріт та дітей, які позбавленні батьківського піклування з представниками управління освіти і науки Тернопільській облдержадміністрації та колишніми вихованцями, а зараз, активістами БФ «Майбутнє сиріт».

Метою заходу було налагодити продуктивний зв’язок благодійників з інтернатними закладами та їх вихованцями. Спілкування відбувалося за круглим столом і у невимушеній обстановці і робота була поділена на дві частини: у першій частині представники інтернатних закладів розповіли про проблеми вихованців, дітей-сиріт та дітей, які позбавленні батьківського піклування та потреби навчальних закладів загалом.

Представники фонду «Майбутнє сиріт» прийняли усі звернення та прохання від директорів, і зробили висновки, що усі заклади потребують покращення матеріально-технічної бази, а саме: оснащення класів комп’ютерами, оновлення їдалень, спортзалів, майстерень в яких діти зможуть отримувати необхідні навики для самостійного життя. Саме від матеріально-освітньої бази школи, залежить майбутнє дитини, випускника дитячого будинку. На базі кожного закладу директори запроваджують курси по підготовці майбутніх спеціалістів виробничих напрямків: кравчиня, швея, оператор комп’ютерного набору, столяр та кухар. Для цих проектів потрібні кошти, які держава не має можливості забезпечити і закликають благодійників допомогти у реалізації цих проектів втілити у життя. Також, діти-сироти мають проблеми зі здоров’ям та оздоровленням у період літніх канікул; організація змістовного дозвілля; захист житлових прав із-за відсутності співпраці із державними соціальними службами по місцю народження дитини. Також, було зауважено, що перебуваючи під опікою, у вихованців виробляється споживацький характер і потрібно проводити практичні навчальні курси за участі колишніх вихованців задля запобігання таких явищ у майбутньому.

Особливу увагу учасники зустрічі звернули на ситуації із захисту правових та майнових інтересів вихованців. Керівники інтернатних закладів розкритикували роботу соціальних служб місць з яких походять діти-сироти, а саме відсутня співпраця у вирішенні житлових проблем дітей, потрібно щоб кожен вихованець мав особистий супровід. Один із директорів зазначив про дискримінацію вихованців з числа сиріт під час вступу їх у певні профтехучилища. Літній відпочинок дітей-сиріт бажає кращого.

Після кавового перериву відбулася друга робоча частина зустрічі. Представники БФ «Майбутнє сиріт» презентували Проекти та Програми на 2013 рік і отримали підтримку від директорів про участь у них дітей-сиріт. Мова йдеться про тренінги та лідерський табір для випускників інтернатних закладів, перебування дітей-сиріт у місцевих родинах під час святкування Різдва, Нового Року, Великодня та літніх канікул. Під час зустрічі було презентовано всеукраїнський конкурс благодійників «Благодійна Україна» та участь у ньому інтернатних закладів. Приємно було дізнатися, що діти-сироти та випускники дитячих закладів знають про роботу Інформаційно-Ресурсного Центру, створення якого профінансовано благодійними організаціями World Orphan Project, Inc., Ukraine Charity and Rotary Club in Sydney. Завдяки цьому соціальному проекту, кількість вуличних сиріт зменшилась в кілька разів, молоді люди отримали місце де можна зустрічатися і обговорювати життєві проблеми і не шукати відповіді у алкоголі чи наркотиках десь на вулиці.

Такого роду робочі зустрічі планується проводити щорічно на початок кожного навчального року, під час яких будемо аналізувати те що було зроблено та що ще потрібно робити для покращення життя дітей-сиріт, та дітей, які позбавленні батьківського піклування і перебувають у інтернатних закладах. Тому просимо усіх небайдужих допомогти дітям особисто в дитячих будинках, звертатися до нас у фонд «Майбутнє сиріт».

Джерело: Фонд «Майбутнє сиріт»