Асоціація благодійників України і Фонд «Україна 3000» підтримують творчий проект «Відчинилося життя» 23 Січня 2013 18:14

У Львові відбудеться п’ятий благодійний ювілейний концерт незрячих виконавців під назвою «Відчинилося життя». Разом із провідними українськими артистами в супроводі оркестру Національного театру ім. М. Заньковецької кращі незрячі виконавці з України та Польщі представлять місту Лева абсолютно нову програму.

23 січня 2013 році у Львові відбулася прес-конференція, присвячена цій події. У ній, зокрема, взяли участь засновник і організатор проекту Оксана Потимко та Президент Асоціації благодійників України Олександр Максимчук, член Наглядової ради Асоціації Сергій Фоменко.

«Відчинилося життя» – це творчий проект, задуманий і втілений у життя Львівським обласним осередком всеукраїнської ГО «Українська спілка інвалідів – УСІ» і оркестром Львівського національного академічного українського драматичного театру ім. М. Заньковецької, який, до речі, є єдиним в Україні професійним творчим колективом, що співпрацює з незрячими виконавцями, а також зірками опери та естради.

Організатори передбачали цей проект лише як одноразову акцію. Натомість за ці п’ять років незрячі виконавці дали 40 концертів у 14 регіонах України.

«Спільний проект ЛОО УСІ та заньківчан, підтриманий провідними українськими артистами, – це еталонний варіант вирішення багатьох проблем осіб з інвалідністю шляхом публічного привернення уваги суспільства до таланту незрячих людей і, водночас, до неспроможності ними повноцінно реалізувати в умовах нашої держави свій творчий потенціал через відсутність рівних з іншими громадянами можливостей. Проект є унікальним не лише для України, але й для багатьох країн Європи. Він вражає своєю емоційністю, щирістю, експресивністю», – повідомила Оксана Потимко.

Олександр Максимчук, у свою чергу, відзначив виключну важливість для суспільства таких проектів. Він повідомив, що Міжнародний благодійний фонд «Україна 3000» та Асоціація благодійників України, які вже були залучені до проекту «Відчинилося життя», підтримуватимуть його й надалі. Цього року благодійні організації виділяють на підтримку цього проекту 5 тисяч гривень.

За словами учасника проекту, фронтмена гурту «Мандри» Сергія Фоменка, незрячі люди відчувають те, що інші можуть побачити. «Вперше за багато років в Україні я був на концерті, де душа плакала і сміялася одночасно», – поділився враженнями співак.

Такі концерти змінюють не тільки людей з особливими потребами, яким дали можливість реалізувати себе і відчути щось зовсім неймовірне, а й відомих співаків. Адже, як розповів фронтмен гурту «Тартак» Сашко Положинський, від однієї пісні учасника проекту «Відчинилося життя» отримуєш набагато більше позитиву, ніж від цілого власного концерту. «Тепер тільки я зрозумів, чому найліричніші свої пісні на концертах я співаю із закритими очима», – сміється Сашко Положинський.

Концерт відбудеться у Львівському національному академічному українському драматичному театрі ім. М. Заньковецької 23 січня 2013 року. Початок о 18:00.

Довідка.

Прем’єра проекту «Відчинилося життя» відбулась у Львові 15 січня 2008 р. Упродовж 2008-2012 рр. організовано майже 40 інтегрованих концертів «Відчинилося життя» в Україні, Польщі, Білорусі, Молдові, Угорщині, Швеції. Учасниками проекту, окрім незрячих солістів та оркестру, були Ніна Матвієнко, Павло Дворський, колективи «Піккардійська терція», «Орфей», Павло Табаков, Леся Горова, Валентина Степова, Кузьма Скрябін, Сашко Положинський, Вова зі Львова, Віталій Козловський, Любов Качала, Олег Лихач, дует «Барселона», Сергій Фоменко, Віктор Бронюк.

Яскравим результатом проекту є запис двох компакт-дисків: сольного альбому кримчанина Степана Гончаренка з оркестром «Спасибі, музико, тобі» (Львів, 2011 р.) та спільного альбому українських і шведських виконавців у супроводі оркестру «Творча сила» (Швеція, 2011 р.).

За матеріалами ЗІК