«Світовий рейтинг благодійності 2013»: Україна – на 102 місці, за рівнем волонтерства – на 26-му 3 Грудня 2013 16:36

«Світовий рейтинг благодійності 2013»: Україна – на 102 місці, за рівнем волонтерства – на 26-му

Британська благодійна організація Charity Aid Foundation (CAF) вчетверте опублікувала Світовий рейтинг благодійності (World Giving Index). Цього року в рейтингу взяли участь 135 країн світу. У загальному рейтингу Україна посіла 102 місце. Це найвищий показник нашої країни за всю історію рейтингу.

Опублікований Світовий рейтинг благодійності віддзеркалює стан благодійності у світі за 2012 рік. Як і в минулі роки, рівень благодійності країн світу оцінювався за трьома критеріями: грошові пожертви у благодійні організації, участь громадян у благодійності як волонтерів та надання допомоги потребуючим незнайомим людям.

З показників рейтингу випливає, що у 2012 році, на фоні зниження темпів глобального економічного росту, благодійність продемонструвала зростання. Середня частка населення світу, яке жертвує гроші на благодійність, займається волонтерською роботою та допомагає напряму, збільшилася порівняно з 2011-м. Зокрема, зріс показник підтримки потребуючих – у 2012 році допомагали нужденним на 200 мільйонів людей більше, ніж у 2011-му. Зріс і показник волонтерської роботи, і це відбулося за рахунок залучення до волонтерства молоді.

Україна у Світовому рейтингу благодійності 2013 посіла 102 місце. Дані складових цього показника такі:

за рівнем надання допомоги нужденним – 112 місце (разом із Болгарією);

за рівнем грошових пожертв у благодійні організації – 122 місце (такий показник має ще низка країн – Бенін, Коморські острови, Демократична Республіка Конго, Литва, Малі та Палестинські території);

за рівнем участі громадян у волонтерській роботі – високе 26 місце (разом із Казахстаном, Монголією та Великою Британією).

«Те, що Україна поступово піднімається у рейтингу CAF, є наглядною демонстрацією того, що збільшується обсяг, рівень, якість нашої благодійності, що вона стає все більш системною, ефективною і дієвою, – зазначив Президент Асоціації благодійників України Олександр Максимчук. – Ми дуже раді, що рейтинг продемонстрував такий високий показник України за рівнем волонтерської діяльності. Це тільки підкреслює зростання професійності українських благодійних організацій у такій складній сфері, як організація і координація роботи волонтерів».

Перша десятка Світового рейтингу благодійності виглядає так: лідер – США, на другій позиції – Канада, Нова Зеландія та Мьянма, на п’ятому місці – Ірландія, далі слідують Велика Британія, Австралія, Нідерланди, Катар і Шрі-Ланка.

Світовий рейтинг благодійності 2013 (джерело – www.cafrussia.ru)