Здійснюючи добро 29 Грудня 2011 12:52

Що рухає благодійниками та меценатами? Така діяльність – це робота, хобі чи потреба? Звідки беруться кошти для допомоги іншим, найчастіше стороннім людям? На ці питання запропонували відповісти лідерам трьох об’єднань. Всі три організації допомагають нужденним на постійній основі, і їхня діяльність не пов’язана з наближенням виборів чи піар-акціями комерційних компаній.

Благодійники-професіонали

Благодійна організація «Все можливо» всіляко підтримує і опікає сім’ї, дітей, жінок, які опинилися в складних життєвих ситуаціях. Клієнти організації – це ВІЛ-інфіковані люди, хворі на туберкульоз, гепатит В, С, наркозалежні, онкохворі та діти з малозабезпечених сімей. Співробітники «Все можливо» безкоштовно консультують і дарують продуктові набори і медикаментозні хворим людям і вчать здорових того, як уникнути цих страшних хвороб.

– Не можна однозначно сказати, що для нас благодійність, – вважає керівник організації Олена Овсяннікова. – Це така ж робота, як і інші, що вимагає професійного підходу. Тому наші співробітники постійно проходять навчання і підвищують свою кваліфікацію. Але дуже багато що робиться на ентузіазмі і великого бажання допомагати іншим. Існуємо ми за рахунок участі в різних конкурсах та грантових проектах. Допомагають нам і приватні особи.

З останніх заходів, проведених нами, можна відзначити акцію «Нічний дозор». У Всесвітній день боротьби зі СНІДом 1 грудня активісти організації розповідали перехожим про ВІЛ-інфекції та роздавали презервативи.

Допомога як особиста потреба

Клуб любителів рукоділля «Хобі-вулик» займається соціальною адаптацією і розвитком людей різного віку. Мета клубу – не тільки матеріальна допомога певним групам людей, а й привернення уваги до багатьох важливих проблем. Члени клубу вважають, що рукоділля – це прекрасна можливість виховання психологічно стійкою особистості.

 – Благодійність для нас – це особиста потреба, – говорить один з керівників «Хобі-вулик» Галина Мірошниченко. – Існує клуб за рахунок власних коштів його учасників. У нас не громадська організація, а просто клуб за інтересами. Нам подобається допомагати іншим людям. В організаційному плані нам сприяє менонітські асоціація економічного розвитку «МЕДУ». З недавнього часу ми співпрацюємо з етнокультурним центром «Кале». Приміщення нам надано безкоштовно. У цьому центрі ми провели передноворічну благодійний ярмарок. Учасники клубу і всі бажаючі виставляли, продавали вироби, зроблені своїми руками. Гроші пішли на потреби Мелітопольського Центру реабілітації дітей-інвалідів, а також школи в селі Садове.

Новачки

Запорізька обласна організація «Активна позиція» розпочала свою діяльність як волонтерська група в рамках акції «Милосердя», яку проводила Асоціація власників житлових будинків Мелітополя (допомога малозабезпеченим і багатодітним сім’ям) з вересня 2010 року. «Активна позиція» надає допомогу дітям з неблагополучних сімей, дітям-сиротам. Акція безстрокова – учасники організації збирають речі та іграшки постійно, потім сортують і розвозять нужденним.

– Благодійність – це спосіб змінити світ на краще. Не потрібно говорити: «все погано», потрібно прагнути змінити ситуацію, – вважає голова організації Володимир Довгий. – Працюємо ми на добровільних засадах. Роз’їзди і організаційні витрати – за рахунок власних коштів. Нещодавно, 19 грудня, ми, спільно з соціально-гуманітарним факультетом педагогічного університету, провели ранок і солодкий стіл, присвячений Дню Святого Миколая в міському інтернаті № 2.

KONTRY.net, Євген Хромейко