Оприлюднено перші результати Національного рейтингу «Компас благодійності України» 13 Жовтня 2022 15:57

18 серпня 2022 року Асоціація благодійників України запустила проєкт – Національний рейтинг «Компас благодійності України». Протягом першого місяця з дня оголошення, ми удосконалювали систему рейтингування та отримували перші заявки на участь. Протягом наступного місяця над оцінюванням заявок та роботи благодійних організацій працювала Експертна рада рейтингу.

З моменту оголошення про запуск рейтингу до сьогоднішнього дня було подано 7 заявок від благодійних організацій:

1. МБФ «Здоров’я українського народу» (м. Київ)

2. БО «Українська освітня платформа» (м. Львів)

3. БФ «МХП-Громаді» (м.Черкаси)

4. БФ «Сучасне село та місто» (м.Черкаси)

5. БФ «Сестра милосердя» (м. Харків)

6. МБФ «Квітна» (м. Київ)

7. БФ «Хесед Бешт» (м. Хмельницький)

Всі благодійні організації, окрім однієї, надали необхідний пакет інформації і були допущені до оцінювання. Ще одна організація, отримавши результати рейтингування скористалася своїм правом відмовитись від участі у Рейтингу згідно Положення про Рейтинг, якщо результати оцінювання її не задовольняють.

За результатами оцінювання благодійні організації отримали такі результати :

1. МБФ «Здоров’я українського народу» ( м. Київ) – 93 бали, що конвертувалося у результат – 5 зірок

2. БО «Українська освітня платформа» ( м. Львів) – 74 бали ( 4 зірки)

3. БФ «МХП-Громаді» (м.Черкаси) – 94 бали ( 5 зірок)

4. БФ «Сучасне село та місто» ( м.Черкаси) 76 балів ( 4 зірки)

5. БФ «Сестра милосердя» ( м.Харків) – 73 бали ( 4 зірки)

Всі учасники рейтингу отримали детальний опис та оцінки у кожному пункті вимог та надали згоду на оприлюднення результатів.

3 жовтня 2022 року, в офісі Асоціації благодійників України, було вручено перший сертифікат та додаток до нього – МБФ «Здоров’я українського народу». До нас завітав керівник фонду – Сергій Сошинський. Вже готові сертифікати і для інших учасників рейтингу, які будуть вручені їм найближчим часом.

Нагадаємо, що Національний рейтинг «Компас благодійності України» – це відкрита система обліку діяльності організацій, можливість публічно підтвердити прозорість та підзвітність діяльності та показати ефективність роботи із залученими коштами. Завдяки рейтингу «Компас благодійності України» благодійні організації отримують від суспільства «зірку» довіри для своєї подальшої прозорої та ефективної роботи, для підвищення обізнаності суспільства з їхньою діяльністю та збільшення фінансування благодійних проєктів. Нашою метою є відзначення та інформування суспільства про публічні та ефективні українські практики благодійної діяльності.

Зокрема, ми вивчили закордонні практики: Charity Navigator та Charity Watch у США, The charity commission у Великій Британії та Уєльсі, OSCR в Шотландії  та адаптували ці практики до української системи податкового звітування та діяльності благодійних фондів.

Вітаємо перших учасників рейтингу!

Детальніша інформація про Національний рейтинг «Компас благодійності України», умови участі, положення, критерії оцінювання та заявка за лінком: https://vboabu.org.ua/news/4947.html